Tăul Negru, turbăria cu plante carnivore rare și potențial turistic neexploatat. Cum arată roua cerului și poroinic FOTO

0
Publicat:

Mlaștina Tăul Negru din Maramureș este o arie protejată de interes național, rezervație naturală de tip botanic. Este situată pe teritoriul administrativ al comunei Băiuț, la aproximativ 50 de kilometri de Baia Mare.

Turbăria văzută dinspre sud  FOTO Tyekar Janos
Turbăria văzută dinspre sud FOTO Tyekar Janos

Locul are un mare potențial turistic, dar este neexploatat. Biologul Walter Ubelhart explică ce are special turbăria de la Băiuț și cum s-a format aceasta.

Mlaștina Tăul Negru s-a format în căldarea unui fost crater vulcanic care s-a umplut succesiv cu mai multe straturi de mușchi de turbă formând, totodată, în partea de jos un strat de turbă cunoscut ca fiind un cărbune de calitate inferioară. Straturile de mușchi care au crescut încontinuu au înălțat turbăria dându-i o formă bombată ca o lentilă convexă”, explică el.

În mijloc se găsește un ochi de apă limpede.

Datorită turbei de culoare închisă, lasă impresia unui lac de culoare neagră, de unde și denumirea lui”, explică biologul.

Roua cerului  Sursa FOTO Wikipedia
Roua cerului Sursa FOTO Wikipedia

Walter Ubelhart mai arată că o serie de plante, dintre care unele foarte rare, pot fi găsite în turbăria Tăul Negru, printre care afin vânăt (Vaccinium uliginosum), rogoz (Carex acutiformis), merișor (Vaccinium vitis-idaea), bumbăcăriță (Eriophorum vaginatum), roua cerului (Drosera rotundifolia - specie insectofagă), negară (Nardus stricta) sau răchițele (Vaccinium oxycoccus ssp. microcarpum).

Despre „roua cerului” spune că este „bijuteria” speciilor de aici, plantă ce s-a adaptat prin completarea aportului de substanțe nutritive „vânând” insecte.

Lacul, izvor de legende

Apa din lac are un pH acid, ceea ce o face nepotabilă.

La marginea turbăriei în apropierea inelului de apă întâlnim specii de orhidee cum este poroinicul (Orchis maculata), o încântare pentru fotografi și botaniști”, completează el.

Afinul de mlaștină  Sursa FOTO  Christian Fischer
Afinul de mlaștină Sursa FOTO Christian Fischer

Lacul din mijlocul turbăriei a dat naștere la zeci de mituri și legende. Bătrânii satului îi spuneau „ochi de mare”, fiind convinși că este un lac ce comunică cu marea. 

Alte legende spun că în lac și-ar avea sălașul solomonarii, făpturile magice care încalecă balauri și călătoresc pe cer, controlând grindina și furtunile.

Poroinic (Orchis maculata) specie de orhidee de la Tăul Negru  Sursa FOTO Walter Ubelhart
Poroinic (Orchis maculata) specie de orhidee de la Tăul Negru Sursa FOTO Walter Ubelhart

Aria naturală protejată se află în centrul județului, în Munții Lăpușului, în zona de nord-vest a satului Strâmbu-Băiuț, aproape de DJ 109F, ce leagă localitatea Cavnic de Lăpuș.

În vecinătatea rezervației naturale se află obiective turistice precum lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale - biserici de lemn (la Poiana Botizii), Peștera cu Oase (Poiana Botizii), trasee montane.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite