Expert în Mediu, despre lipsa de educație ecologică la români: „Cumpărăm mult, aruncăm repede și mult”
0Experții în managementul deșeurilor subliniază legătura între educația ecologică și educația financiară, evidențiind impactul consumului asupra generării deșeurilor. Implementarea unor programe educaționale în școli ar putea reduce semnificativ cantitatea deșeurilor, conform studiilor în domeniu.

Într-o lume în care amenințările la adresa mediului înconjurător devin tot mai pregnante, educația ecologică devine un pilon esențial în construcția unui viitor durabil, o spun experții în managementul deșeurilor.
Studiile arată că, în primii zece ani de viață, un copil va reuși să identifice care sunt acțiunile demne de urmat și cele pe care trebuie să le evite. Toate prin puterea exemplului.
„Educația pentru mediu se învață din fașă”, spune Simona Andrei, specialist în managementul deșeurilor și doctor în ingineria mediului.
Aceasta subliniază că o educație ecologică timpurie poate influența în mod semnificativ atitudinile și comportamentele viitoare ale copiilor, creând o bază solidă pentru responsabilitatea și conștientizarea în ceea ce privește impactul asupra naturii. „Pentru mine nu există cuvântul gunoi. Doar deșeuri. (...) De mică mi-a plăcut curățenia. Ideea de curățenie”, ne mărturisește Simona Andrei.
Educația ecologică, direct proporțională cu educația financiară
Prin educația ecologică, copiii pot înțelege mai bine că oamenii sunt inseparabili de mediu și că lipsa acțiunilor de reciclare are efecte negative nu doar asupra mediului, ci asupra lor.
„Aceasta este direct proporțională cu educația financiară: cât cumpărăm este cumva direct proporțional cu cât aruncăm. Cumpărăm mult, aruncăm repede și mult. Adică aruncăm banii noștri, deci timpul nostru. Mai profund: aruncăm bucăți din viața noastră”, adaugă specialistul în managementul deșeurilor.
Întrebată despre modalitățile concrete prin care părinții și cadrele didactice pot promova educația ecologică în rândul copiilor, Simona Andrei a evidențiat importanța exemplului practic și a implicării active în activități legate de mediu.
„Primul pas este acela de a informa. Copiii sunt în formare. Absorb informația mult mai repede și chiar cred că o pot conștientiza mult mai bine decât un adult. Campaniile de informare în școli mi se par foarte importante. Puterea exemplului își face treaba. De la sacoșa pe care o avem pentru cumpărături (una singură, fără să fie nevoie să cumpărăm mereu alta) până la numărul produselor pe care le achiziționăm. Nu mergem flămânzi la magazin. Altfel, apare impulsul”, a conchis Simona Andrei, specialist în managementul deșeurilor și doctor în ingineria mediului
Potrivit unei cercetări realizate de Fundația pentru Educație Ecologică, implementarea unor programe educaționale eficiente în școli poate contribui la reducerea deșeurilor cu până la 25%.
Școala verde din România
Există și la noi în țară exemple de bună practică. De exemplu, o școală din Botoșani educă generații de elevi ecologiști. Este singura școală eco din județ, recunoscută cu distincții la nivel internațional. Profesorii spun că toate activitățile ecologice au reușit să schimbe mentalitatea elevilor și părinților.
Este vorba despre Școala Gimnazială nr. 6 „Grigore Antipa“ din municipiul Botoșani, certificată la nivel internațional ca eco-școală și pe deasupra are numeroase distincții la nivel național și european.
„A fi eco-școală înseamnă a antrena elevii în activități cu această tematică. Vrem să formăm elevilor atitudini pro-mediu, o atitudine adecvată față de mediu și să-i determinăm să înțeleagă ce impact au toate aceste obiceiuri de consum asupra capacității naturii de a ne oferi beneficii. Sunt diverse activități ce vizează alimentație sănătoasă, reducerea poluării, reciclare, colectare selectivă a deșeurilor. Am avut și parade ale costumelor eco, dar și expoziții cu obiecte confecționate din materiale eco, tocmai pentru a le arăta importanța reciclării“, precizează Livia Ungureanu, consilier educativ și profesor pentru învățământ primar la Școala nr. 6 din Botoșani.
La nivel general, educația de mediu este un subiect cel puțin neglijat în școlile din România, în timp ce în alte țări europene e parte importantă din programa școlară, spun experții. Din 2022 a fost introdusă în școli Săptămâna Verde, la care Ministerul Educației spune că au participat peste opt milioane de elevi.