Declaraţie şocantă a consilierului lui Ilie Bolojan: „Nu e războiul nostru. Ucraina este duşmanul tuturor cetăţenilor săi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortanyi Istvan, i-a îndemnat pe maghiarii din Transilvania să nu se implice în războiul dintre Ucraina şi Rusia
Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortanyi Istvan, i-a îndemnat pe maghiarii din Transilvania să nu se implice în războiul dintre Ucraina şi Rusia

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortányi István, consilier al şefului CJ Bihor, Ilie Bolojan, a criticat în termeni duri Ucraina şi a acuzat Uniunea Europeană de "ipocrizie", pentru sprijinul acordat ţării atacate, cerând maghiarilor din Ardeal să nu intervină pentru că "nu este războiul nostru".

Într-o declaraţie făcută în limba maghiară şi postată pe pagina organizaţiei politice, în calitate de co-preşedinte al Alianţei Maghiare din Transilvania, Csomortányi István pretinde că maghiarii din Transilvania, la fel ca toate naţiunile Europei Centrale, "trebuie să rămână în afara conflictului dintre Ucraina şi Rusia şi dintre Est şi Vest", interesul maghiarilor fiind de menţinere a păcii - ceea ce, în opinia sa, nici Rusia şi nici Ucraina nu şi-o doresc. 

„Convingerea noastră este că niciuna dintre părţi nu are dreptate în acest conflict. Cunoaştem bine Rusia, iar Ucraina este statul care, în ultimii ani, a călcat în picioare drepturile minorităţilor naţionale de pe teritoriul ţării”, scrie în declaraţie, în care liderul politic maghiar atacă Ucraina, susţinând că şi-a persecutat permanent cetăţenii din rândul minorităţilor naţionale. 

"Ucraina îi persecută în egală măsură pe ungurii din Transcarpatia, pe bulgarii din Budjaz, pe polonezii din Galiţia şi pe cei ale căror cuvinte le înţelegem şi noi şi care sunt în permanenţă dezamăgiţi de patria lor: românii din Bucovina. Ucraina este un stat care, cu sistemul său de guvernare corupt până în măduva oaselor, este duşmanul tuturor cetăţenilor săi, ceea ce nu este dovedit de nimic mai mult decât faptul că aproximativ zece milioane de cetăţeni au plecat în străinătate în ultimii ani"

O Europă ipocrită

Csomortányi a reclamat şi "ipocrizia Uniunii Europene”, nemulţumit de sprijinul pe care Uniunea Europeană îl acordă Ucrainei, descrisă de şeful PPMT drept "o politică externă şi economică sinucigaşă, în contradicţie cu interesele cetăţenilor".

„Nu i-am auzit pe niciunul dintre cei care vorbesc cu atâta înfocare despre apărarea drepturilor omului şi susţin regimul ucrainean, să vorbească la fel de entuziaşti despre cum s-au călcat în picioare în ultimii ani drepturile cetăţeneşti ale celor aproximativ 50 de milioane de persoane din comunităţi naţionale indigene din UE ori despre drepturile minorităţilor ucrainene sau despre corupţia care paralizează Ucraina”, a scris şeful PPMT care e convins că intervenţia Uniunii se face pentru "impunerea intereselor marilor puteri, din cauza căreia ne aşteptăm acum la insecuritate şi lipsuri pe întregul continent european”.

„Acesta nu este războiul nostru, dar vom plăti noi preţul gazului şi combustibilului, ale căror tarife vor exploda în mijlocul unei crize energetice care deja ne împovărează, nemaivorbind de o posibilă stare de război. Noi, maghiarii din Transilvania, nu datorăm credinţă niciunei părţi. Dimpotrivă, după ororile secolului XX, marile puteri ale lumii ne datorează nouă, central-europenilor, şi nu puţin: pacea”, a încheiat Csomortányi.

declaratie csomortanyi ucraina

De altfel, pe propria pagină de pe reţeaua de socializare, liderul PPMT a anunţat o strângere de fonduri pentru ucrainieni, însă numai pentru maghiarii din Transcarpatia.

Demisia

Declaraţiile liderului PPMT au stârnit nemulţumiri în contextul în care acesta este consilierul preşedintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, motiv pentru care, marţi, 28 februarie, atât reprezentanţi ai societăţii civile din Bihor, cât şi ai unor partide politice, cum este USR, i-au cerut public preşedintelui CJ Bihor să-l demită. 

„Suntem ţară membră NATO şi UE, iar declaraţiile domnului consilier sunt un act de trădare faţă de alianţele din care facem parte. În plus, deşi este tipic românesc să fii cu fundul în toate bărcile, adică şi cu inima în Rusia şi cu interesele financiare în UE, nu poate exista neutralitate şi echidistanţă între incendiator şi pompieri!”, a transmis lectorul universitar Orlando Balaş. 

Deşi căutat pentru un punct de vedere, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, nu a răspuns deocamdată. 

„Sieg Heil, Csomortányi“ 

Csomortányi István a mai fost în atenţia publică, în 2019, când a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării după ce în spaţiul public a apărut o fotografie în care acesta poza făcând salutul "Sieg Heil”. 

Fotografia, care a fost preluată de mai multe publicaţii online, a fost catalogată contrafăcută de Csomortányi care a susţinut că ar fi fost "manipulată în Photoshop", că nu cunoaşte locul unde a fost făcută imaginea, nici persoanele care erau în imagine. 

csomortanyi istvan foto

Sursa hi5

În realitate, liderul PPMT minţea, căci fotografia a fost salvată pe mai multe conturi de socializare, inclusiv pe un vechi cont de Hi5, al unui apropiat de-al lui Csomortányi, fiind făcută în timpul unei tabere a  Tineretului Maghiar din Ardeal, susţinută financiar de partidul ultranaţionalist Jobbik din Ungaria, de extremă dreapta, la care liderul PPMT a participat de mai multe ori. 

Vă mai recomandăm: 

Un tânăr soldat rus a izbucnit în plâns după ce a fost hrănit de civilii ucraineni şi a fost lăsat să vorbească la telefon | VIDEO 

Povestea românilor care au înfruntat războiul ca să scoată sute de refugiaţi din Odessa

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite