Cum să prepari cea mai simplă şi gustoasă ciorbă de salată verde, ca la mama acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciorba de salată este o mâncare ce ne aduce aminte de anii copilăriei, fiind una dintre favorite pentru mulţi dintre noi. Este o ciorbă foarte versatilă şi permisivă, reţetele variind în funcţie de zonă.

Ciorba de salată verde cu omletă, iz de afumătură şi aromă de usturoi este deosebit de gustoasă, săţioasă şi uşor preparat. Cu preponderenţă, în reţetele ardeleneşti, bucăţica de slănină, şuncă sau cârnaţ este una dintre componentele nelipsite.

Ingrediente:

două căpăţâni mari de salată verde,

100 g de afumătură tăiată în cubuleţe sau fâşii mici

o ceapă mică

un vârf de cuţit de paprică,

2 căţei de usturoi,

2 căni de lapte,

4 căni de apă,

sare şi piper

pentru omletă

două linguri de ulei,

1 ou întreg 1 albuş,

1 lingură de făină,

sare după preferinţă

pentru dresătura

un gălbenuş,

două, trei linguri de smântână, iaurt sau lapte,

oţet sau suc de lămâie

Modul de preparare:

Salata verde se spală bine în mai multe ape pentru a îndepărta impurităţile de pe frunze, după care se rupe. "Primăvara, când salata este fragedă, aceasta se poate folosi ca atare. Pe timpul verii, când căpăţâna este deja formată, salata devine amăruie, iar pentru a elimina amăreala, frunzele se opăresc într-o oală cu apă fierbinte (aprox 2 căni) în care s-a presărat puţină sare. Salata se fierbe până ce dă în clocot, după care se varsă într-o strecurătoare şi se clăteşte sub jet de apă rece.

Într-o oală de mărime potrivită se pun la fiert 4 căni de apă. Într-o tigaie se pune afumătura mărunţită şi se lasă să se topească la foc potrivit până când începe să se rumenească. Se adaugă apoi ceapa tocată şi se amestecă în continuare până când ceapa începe să se înmoaie. După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă paprica, apoi se ia de pe foc. Afumătura împreună cu ceapa se scot din tigaie, se scurg de grăsime şi se pun în oala cu apă fierbinte.

În oala de ciorbă, se adaugă salata şi cele 2 căni de lapte sau zer. După ce ciorba începe să clocotească, se reduce focul la mic-mediu şi se lasă se fiarbă în continuare cam 10 minute.

Între timp se face omleta. Mai întâi, se separă gălbenuşul de la un ou şi se pune deoparte într-un castron mic pentru dresătura. Albuşul se pune separat într-un castronaş mic sau o farfurie adâncă, în care se adaugă şi oul întreg. Ouăle se bat bine cu o furculiţă, după care se adaugă în ploaie o lingură rasă de făină. Se presară puţină sare şi piper. Într-o tigaie încinsă se pun 1-2 linguri de ulei şi apoi se toarnă ouăle. După ce s-a rumenit pe o parte, omleta se întoarce pe cealaltă parte. Când este gata, omleta se scoate pe o farfurie întinsă, se taie în fâşii sau cubuleţe şi se toarnă în oala cu ciorbă. Tot acum se adaugă usturoiul pisat şi se potriveşte de sare. Ciorba se lasă să fiarbă în continuare timp de 5 minute.

Pentru prepararea dresăturii, gălbenuşul de ou pus deoparte, se freacă cu 3 linguri de smântână sau lapte până când se omogenizează. Se adaugă apoi puţin câte puţin din zeama fierbinte, până când dresătura se aduce aproape de temperatura ciorbei.

Se opreşte focul de la ciorbă, după care dresătura diluată cu ciorbă se toarnă în oală. După ce ciorba s-a mai răcit puţin se adaugă oţet sau zeamă de lămâie, în funcţie de preferinţă fiecăruia.

Ciorba se serveşte caldă", ne-a explicat Maria Popa.

Va mai recomandam:

Cinci reţete rapide de dressinguri pentru salate delicioase. Secretele dezvăluite de chef Mihai Cristian

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite