Cum ne putem distruge dantura consumând citrice. Explicaţiile şi sfaturile medicilor stomatologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vorbim despre portocale, lămâi sau grapefruit,ştim că sunt o sursă excelentă de vitamine şi au nenumărate beneficii pentru sănătate. Din păcate, nu putem vorbi despre beneficii atunci când ne referim la smalţul dinţilor. Acidul citric al acestor fructe interacţionează cu smalţul dinţilor şi duce la distrugerea acestuia.

Expunerea la substanţe acide poate creşte predispoziţia smalţului dinţilor la apariţia eroziunii acide. Însă nu doar sucurile acidulate duc la afectarea danturii, ci şi unele alimente mai puţin cunoscute cum ar fi fructele, sosurile pentru salate, roşiile etc.

“Un rol important în producerea eroziunii dentare îl are consumul de băuturi acidulate, sucuri din fructe, citrice şi anumite alimente. Este important ca acestea să fie consumate cu moderaţie şi doar în timpul meselor”, susţine dr. Vlad Deac, medic stomatolog.

Medicii stomatologi susţin că se leagă acidul citric de mineralele smalţului. Astfel, are loc o reacţie chimică şi asta desprinde minerale din smalţul dintelui. În timp, dinţii vor avea de suferit. Ei se pot distruge, pot apărea carii sau hipersensibilitate dentară.

„Nu mai putem să ne spălăm cu apă rece pe dinţi, pentru că o să ne transmită o durere săgetătoare în secunda în care au luat contact cu apa rece sau cu îngheţată sau cu orice rece. Imediat simţim o durere care dispare după ce am îndepărtat apa sau stimulul rece”, a precizat  dr. Vlad Deac.

Sfatul medicilor este să ne spălăm pe dinţi la un anume interval de timp de la consumarea citricelor şi nu imediat. Nici soluţia de albire a dinţilor cu suc de lămâie şi bicarbonat nu este recomandată de către specialişti, deoarece duce la slăbirea smalţului.

Va mai recomandam:

Cum apar, de fapt, cariile dentare, şi cât timp durează o plombă - explicaţiile stomatologilor

Ce se întâmplă cu dinţii afectaţi de tartru. Pericolul invizibil din gură care ne poate lăsa fără dantură în câţiva ani

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite