Contabila şefă şi alţi patru angajaţi ai unui liceu din Oradea şi-au crescut salariile, de la sine putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci angajaţi ai Colegiului Naţional (CN) Iosif Vulcan şi-au virat în conturi salarii mai mari decât cele cuvenite. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au depus astăzi un denunţ împotriva angajaţilor care au furat fără frică, timp de cel puţin trei ani.

În timp ce profesorii de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan din Oradea lucrau cu lefuri reduse, contabila şefă  Maria Copil, administratorul financiar Marioara Paşcu şi casiera Floare Doina Tanc, alături de soţii lor,  Mircea Paşcu (muncitor) şi Dumitru Tanc (muncitor), şi-au mărit salariile, de la sine putere, aducând un prejucidiu de peste 180.000 de lei. În intervalul 1 aprilie 2008 - 31 decembrie 2010, cei cinci au beneficiat de bani în plus, fără ca cineva din conducerea şcolii şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor să-şi dea seama. Totul a ieşit la iveală în urma unui audit efectuat de ISJ Bihor. „Astăzi am depus denunţul împotriva celor cinci, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Directoarea şcolii nu a fost sancţionată. Urmează ca organele de cercetare să stabilească dacă a mai fost cineva implicat", a spus astăzi Ramona Bacter, jurist la ISJ Bihor.

Demisii „de onoare”

Directoarea şcolii, Simona Martin, a spus că cei cinci şi-au prezentat luni demisiile şi că a avut încredere totală în contabila şefă, având în vedere faptul că aceasta lucra în instituţie de peste 30 de ani. „Prejudiciul a fost recuperat, în totalitate", a declarat Simona Martin.

Audit pe trei ani

Ramona Bacter a spus însă că este foarte posibil ca angajaţii respectivi să-şi fi început activitatea infracţională cu mai mult timp în urmă. „Auditul se poate face numai până la trei ani în urmă. Dacă aceştia şi-au acordat salarii mai mari şi înainte, noi nu avem cum să verificăm", a spus Bacter.

Inginerii financiar-contabile

Din 2008 până la sfârşitul lui 2010, cei cinci au încasat aproximativ  184.000 lei, bani peste veniturile care li se cuveneau. „În centralizatorul statelor de plată, la total, se trecea o sumă mai mare decât suma cuvenită tuturor angajaţilor, iar la alimentarea pe card erau suplimentate veniturile acestor persoane sub forma unor sporuri", a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, Dorel Luca, inspector general. Cele trei doamne şi-au făcut treaba cu atenţie la toate detaliile, majorând salariile brute pentru ele şi cei doi soţi, plătind până şi asigurările sociale de stat, CAS, şomaj şi pensie. În ultimii trei ani contabila şefă Maria Copil a încasat în mod ilegal peste 50.000 de lei, Marioara Paşcu peste 39.000 de lei, Floare Tanc peste 40.000 lei, Mircea Paşcu peste  32.000 de lei şi Dumitru Tanc peste 11.400 de lei. Aceste sume au fost acordate sub formă de spor de ecran, de plată a orelor suplimentare sau sub forma unor sporuri salariale câştigate în instanţă, dar fără a avea actele necesare justificative.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite