Cine este Ovidiu Drobotă, românul care l-a ajutat pe Donald Trump cu ştiri false: „Nu mă consider jurnalist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Drobota
Ovidiu Drobota

Orădeanul Ovidiu Drobotă (23 de ani) a intrat în atenţia presei naţionale şi internaţionale pentru că ar fi creat un site cu ştire false, care s-au răspândit pe Facebook şi astfel ar fi contribuit la victoria lui Donald Trump.

Student la facultatea de Calculatoare, din cadrul Universităţii din Oradea, tânărul se declară un mare susţinător a lui Donald Trump, în care spune că are mare încredere. Este pasionat de site-uri, SEO şi sport.

În Martie 2016 am creat site-ul endingthefed.com, pentru a-l susţine pe candidatul republican Donald Trump. Am făcut acest lucru pentru că am crezut în el. Nu pentru faimă sau bani. Am reuşit să îl ajut. Şi da, consider că l-am ajutat pe Trump. Am obţinut peste 13 milioane de vizitatori unici, lunar”, a declarat pentru “Adevărul” Ovidiu Drobotă.

Tânărul recunoaşte că nu verifică toate informaţiile pe care le publică, iar articolele postate i-au fost favorabile republicanului Donald şi acide la adresa democraţilor. În Statele Unite, specialiştii în online analizează modul în care astfel de site-uri au contribuit la victoria lui Trump, în alegerile din 8 noiembrie.

“Legat de ştirile false, au fost câteva, dar nu le-am scris eu. Am publicat câteva articole care nu au provenit dintr-o sursă verificată, însă nu aveam de unde să ştiu dacă informaţia e ok sau nu. Acele articole false nu au fost scrise de mine. Am preluat conţinut din surse neoficiale. Într-un fel îmi pare rău, dar acelaşi lucru îl fac şi site-urile majore de ştiri. În orice caz, am eliminat acele ştiri de pe site”, a explicat Ovidiu.

Milioane de unici

Peste 3 milioane de vizitatori unici a atras site-ul orădeanului, în fiecare lună, un număr destul de mare, pe care publicaţii cunoscute din America nu reuşesc să-l atingă. Cu cât traficul unui site este mai mare, creşte interesul pentru publicitate,la fel şi veniturile. Ovidiu susţine că el nu a câştigat sume importante din publicitatea online şi tot ce a făcut pentru Trump nu i-a adus câştiguri băneşti.

Una din cele mai populare ştiri a fost publicată în luna august. În articol se relata că Megyn Kelly, o cunoscută jurnalistă de la Fox News - post TV apropiat republicanilor, a fost concediată pentru că ar susţine-o pe democrata Hillary Clinton. Ştirea s-a viralizat iar, în urma verificărilor, Facebook a dovedit că ştirea este falsă şi a şters-o.

Pe site-ul respectiv au continuat să fie publicate informaţii false, iar o analiză făcută de Buzzfeed asupra ştirilor viralizate din campania electorală din SUA arată că acest site a avut patru ştiri în top zece ştiri false despre alegeri care s-au răspândit pe Facebook.

“Nu mă consider jurnalist, însă am făcut tot posibilul ca să îl ajut pe Donald Trump. Este un om cinstit. Şi cred că am făcut diferenţa în campania electorală. Am făcut treaba asta din pură motivaţie. Eu nu mă simt afectat de ce s-a spus şi s-a scris în ultimele zile. Sunt mândru şi mă bucur că am reuşit să îl ajut pe Donald Trump să câştige alegerile din SUA. E un om de nădejde”, a explicat tânărul din Oradea.

Planurile orădeanului

S-a mai spus despre Ovidiu Drobotă că are fi în spatele site-ului expunere.com, dar şi a site-ului gandeste.org. Tânărul susţine că în momentul de faţă nu se mai ocupă de nici unul dintre cele două site-uri

Expunere.com este site-ul meu dar nu mă mai ocup de el, şi nu are nici o legătură cu campania electorală din SUA. De asemenea, nu am legătură cu site-ul gândeşte.org sau cu oameni obscuri, cum susţin alte publicaţii. Este o dezinformare totală”, a precizat Ovidiu. În privinţa planurilor de viitor, orădeanul a precizat: “Voi continua cu site-ul endingthefed.com. Îl voi susţine pe Trump ori de câte ori este nevoie. Sunt nevoit să fac asta pentru că o parte din mass-media îl atacă pe nedrept”.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite