Chiriaşii din Voltaire sunt ameninţaţi cu evacuarea de Habitat pentru Umanitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familiile care locuiesc în casele Habitat, construite de voluntari pentru săraci, riscă să fie daţi afară pentru neplata chiriei. Administratorii locuinţelor spun că dacă actualii beneficiari nu plătesc sumele modice pe care şi le-au asumat, atunci vor găsi alţi chiriaşi.

Habitat pentru Umanitate au selectat mai multe familii nevoiaşe din Oradea pentru a fi beneficiarii locuinţelor construite de voluntari din întreaga lume, în zona Voltaire. Chiria pe care fiecare trebuie să o plătească lunar, timp de 20 de ani, este de 201 lei. Toate cele cinci familii au acumulat restanţe de câteva luni pe care nu reuşesc să le achite până la data stabilită. Reprezentanţii Habitat pentru Umanitate Beiuş spun că 31 iulie este termenul limită până la care locatarii mai pot plăti ratelele, iar în caz contrar vor trebui evacuaţi.

Criză în familiile de romi

„Într-adevăr, familiile au restanţe de câteva luni. O parte din aceştia nu au mai avut bani să plătească suma stabilită pentru că, ori şi-au pierdut locurile de muncă, ori au omis să achite. Cert este că încercăm să îi ajutăm cât putem, dar nu tolerăm aşa ceva”, a explicat Mircea Jurcan, directorul Habitat pentru Umanitate din Beiuş. În cazul de faţă, cele cinci familii riscă să se mute înapoi în camerele insalubre din blocul NATO, unde într-o încăpere de 40 de metri pătraţi îşi duceau veacul şi 15 persoane.

Oamenii sunt conştienţi de gravitatea situaţiei, dar nu vor să părăsească locuinţele Habitat. De cealaltă parte, reprezentatul romilor din Oradea, Lakatoş Ioan, a anunţat că nu va permite evacuarea niciunei familii şi că va găsii soluţii pentru achitarea datoriilor. „Dacă va fi nevoie îi voi angaja pe toţi la mine la firmă şi le voi plăti eu datoriile”, anunţă Lakatoş.

Câştigul lunar nu le ajunge şi pentru chirie


„Încă nu ştiu cum o să reuşesc să îmi achit toate datoriile. De şapte luni nu am avut bani să îmi plătesc rata lunară. Până la sfârşitul acestei luni ar trebui să fiu la zi cu toate plăţile pentru a nu fi evacuat din casă, împreună cu familia”, mărturiseşte Boca Yonef, unul din locatarii care riscă să fie daţi afară. Bărbatul, în vârstă de 32 de ani locuieşte împreună cu soţia şi cei doi copii de patru, respectiv un an şi jumătate. Venitul lunar al întregii familii nu depăşeşte suma de 200 de lei, astfel că îi este imposibil să se achite de datorie. Speră, totuşi, că până în 31 iulie cineva le va oferi un sprijin financiar.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite