Casa de la şcoală. Profesorii unui centru special au amenajat o garsonieră unde copiii învaţă să facă treburi casnice

0
Publicat:

Proiect inedit al Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea, unde se amenajează o garsonieră în care elevii să facă periodic curățenie, să pună haine la spălat și să așeze masa.

În casa din clasă, copiii vor învăţa să-şi facă singuri curat, să spele, să-şi facă patul
În casa din clasă, copiii vor învăţa să-şi facă singuri curat, să spele, să-şi facă patul

La Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 din Oradea învaţă circa 150 de copii, preșcolari și elevi până în clasa a X-a, toţi cu dizabilități intelectuale, unii cu probleme mai ușoare, alţii cu deficienţe grave, majoritatea neuromotorii și de limbaj.

Ca acasă

Pentru a-i ajuta să se poată gospodări singuri, trei profesori din centru au decis să amenajeze o garsonieră în incinta unităţii.  Este vorba despre profesoara Carmen Ilisie, directoarea adjunctă, Teodora Pantazi, directoare și profesoara Paula Balint care, pentru a obţine o finanţare, au depus proiectul toamna trecută la Bursa Talentelor, un program anual al Fundației Comunitare Oradea pentru finanțarea inițiativelor ce pot schimba comunitatea.

Câteva săptămâni mai târziu, centrul a şi obţinut 19.000 lei din donațiile mai multor firme partenere FCO.

Pe ateliere

Garsoniera, denumită „Casa de la şcoală”, va fi amenajată într-o sală de clasă. Până atunci, dascălii îi obişnuiesc pe copii cu activităţile. În fiecare clasă există o zonă specifică, denumită „Casa din clasă”, cu un dulap, în care elevii au cutia pentru curățenie, una cu obiecte de îmbrăcăminte, alta cu produsele de igienă personală.

În fiecare marţi este ziua „celei mai curate clase”, când preșcolarii și elevii din ciclul primar îşi fac ordine în dulapuri, iar cei din gimnaziu şterg praful, mătură şi spală pe jos.

Copiii învaţă să sorteze hainele în funcție de anotimp, să le împăturească și să încheie nasturii bluzelor, dar şi să-şi spele manual hăinuţele, tricouri, pantaloni sau şosete.

Garsoniera din clasă

În acest timp, lucrările la „Casa din şcoală” au ajuns în fază avansată. Profesorii au cumpărat deja mobilierul şi aşteaptă ca meşterii să termine recompartimentarea încăperii, pentru ca elevii să aibă de toate: bucătărie, living şi dormitor. Ei vor avea ateliere, aici, în grup, şi vor învăța activităţile casnice, ca şi cum ar fi acasă: de ce trebuie să se descalțe când intră în casă, cum să așeze farfuriile, tacămurile, să pună mâncarea în farfurii, să aranjeze lenjeria de pat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite