Casă de 3.500 de euro, ridicată de doi actori care au refuzat să-şi facă credit la bancă. „După ce o terminăm, vom ridica o casă mai mare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa de poveste
Casa de poveste

Doi tineri actori, Melu şi Ciprian Ciuciu-Pitz, şi-au ridicat o căsuţă ce pare desprinsă din poveşti. Iubitori de natură, simplitate şi tradiţie, cei doi au ales o tehnică tradiţională, astfel că nu au avut parte de cheltuieli foarte mari şi nici de împrumuturi bancare.

Ciprian este actor la Teatrul Regina Maria din Oradea, iar soţia sa, Melu, joacă pe scena Teatrului Maghiar. Dorind să nu ajungă datori la bănci, tinerii au pornit construcţia casei cu un buget limitat. Pas cu pas au ajuns ca în doi ani să vadă cum căsuţa lor prinde contur.   

“Nu am avut o sumă de bani pregătită. Nu am pornit la drum cu ideea de a face un credit şi de a avea bani pregătiţi, ci am pornit cu ce putem, cu ce avem şi am luat-o din aproape în aproape, astfel încât a ajuns să ne coste 2 ani şi aproximativ 3.500 de euro”, ne-a mărturisit Ciprian.

Căsuţa au clădit-o singuri, cu sprijinul familiei şi al prietenilor apropiaţi, punând în practică tehnicile pe care le-au văzut pe diverse bloguri sau în tutoriale adresate pasionaţilor de arhitectură ecologică.

Casa de poveste

Tehnica au deprins-o din aproape în aproape, iar internetul a fost, fără îndoială, de mare ajutor. După aproape doi ani de lucru, casa din baloţi de paie este aproape gata, cu excepţia câtorva mici detalii. Are un diametru interior de 5 metri, a fost construită în proporţie de 90% din materiale naturale, excepţie făcând fundaţia din beton.

Acoperişul ţuguiat este prevăzut cu un luminator realizat pe comandă, prin care noaptea se poate admira cerul înstelat.

 “Avem o încăpere principală jos, la parter, şi o baie, iar la mansardă e dormitorul. Curentul ni-l oferim singuri, cu ajutorul panourilor solare. Casa are o structură de lemn, pereţii sunt construiţi din baloţi de paie, la fel şi umplutura. Încercăm să folosim cât de mult şi apa de ploaie pe care o colectăm, urmând să o şi filtrăm”, a mai punctat Ciprian.

Casa de poveste

Cei doi actori au planuri măreţe după ce îşi vor finaliza locuinţa. Vor să construiască una şi mai mare, mai încăpătoare, astfel că prima ar urma să fie pentru musafiri. Încetul cu încetul, pe terenul cumpărat vor răsări alte căsute care vor crea un complex.

“Facem ceea ce ne place şi am ajuns să ne bucurăm de acest proces de doi ani. După ce terminăm această casă, vom ridica o casă mai mare, o casă din cob. Vrem să construim mai multe căsuţe care să alcătuiască un complex. Vrem să clădim o casă de tip Earthship, din cauciuri, alta din segmenţi de buşteni şi încă una din saci de pământ. Vom organiza workshop-uri, astfel încât oamenii să vadă practic cum pot construi ecologic. Totodată, dorim să ne oferim propria hrană, la parametri cât mai mari. Vrem să mai facem o grădină, o seră săpată în pământ, un turn, un lac”, ne-a spus Ciprian.  

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite