Casa ecologică din paie şi lut ridicată la Băile Herculane. Construcţia este cu 40% mai ieftină decât o locuinţă clasică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa din paie de la Topleţ FOTO Corina Macavei
Casa din paie de la Topleţ FOTO Corina Macavei

Pe Drumul European 70, spre staţiunea Băile Herculane, cei aflaţi în tranzit pot vedea pe partea stângă o casă aflată în construcţie, mai puţin obişnuită. Familia Porumb îşi ridică aici o casă din paie şi lut.

„Unii mă cred nebun”, ne spune zâmbind Viorel Porumb (38 de ani), un timişorean care timp de 13 ani a muncit în Italia. Nu puţini sunt cei care opresc maşina lângă proprietatea sa şi se interesează de construcţia casei sale mai puţin obişnuită.

Pe o parte dintre ei i-a convins că este vorba de o construcţie solidă, chiar dacă materialul de bază este format din baloţi de paie, alţii sunt sceptici.

După anii petrecuţi prin străini s-a hotărât să se întoarcă în ţară şi să pună aici pe roate o afacere în turism. Împreună cu soţia, Ana Maria (31 de ani), din Suceava, a decis să cumpere un teren în localitatea Topleţ, foarte aproape de celebra staţiune Băile Herculane. Din paie, lemn şi lut, soţii Porumb ridică o locuinţă în care sunt convinşi că fetiţele lor vor creşte sănătoase. Construcţia este finalizată în proporţie de circa 70-80%, dar mai este de lucru la finisaje.

casa din paie de la topleţ FOTO Corina Macavei

Casa din paie

„M-am informat prin intermediul internetului, după care am început să conturăm câteva idei şi să facem câteva calcule în privinţa locuinţelor. Pentru familie ne-am gândit să facem ceva ecologic, este puţin mai ieftin faţă de ceea ce înseamnă locuinţă construită prin metodele clasice. Am văzut câteva case din baloţi de paie şi ne-am hotărât să construim şi noi o asemenea casă, gândindu-ne la sănătatea copiilor noştri”, spune Viorel Porumb.

În plus, locuinţa este una mult mai ieftină decât cea realizată cu materiale clasice, gen ciment, cărămidă, fier beton ş.a. Cum construcţia nu este deocamdată finalizată, Viorel Porumb nu poate estima cu exactitate suma totală cheltuită, dar crede că este mai ieftină cu circa 40% faţă de una construită după metodele tradiţionale. Casa se întinde pe o suprafaţă de 150 mp, o sufragerie, o bucătărie, patru dormitoare şi două băi.

Căsuţe tip hobbit

„Mi s-a părut o idee genială, mai ales că este vorba de sănătatea copiilor şi nu în ultimul rând şi o economie la bani. Cu siguranţă voi fi mulţumită la finele lucrărilor, a fost alegerea noastră şi o decizie luată împreună. Am lucrat împreună cu soţul şi cu tatăl meu, adică în trei persoane s-a ridicat totul”, a spus Ana Maria Porumb.

După ce vor finaliza construcţia acestei case, cei doi soţi vor să amenajeze şi câteva căsuţe tip hobbit şi o piscină, pentru turişii care vor să-şi încarce bateriile în această oază de linişte.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite