Primărie din Bihor, amendată de Garda de Mediu pentru că îngropa gunoaie la marginea unei rezervații naturale FOTO/VIDEO

0
Publicat:

Garda de Mediu Bihor a confiscat buldoexcavatorul unei Primării comunale din judeţ şi camionul unei companii pentru că i-a prins în flagrant pe muncitori în timp ce cărau gunoaie culese de la marginea localităţii şi le îngropau în gropile rămase de pe urma unor excavări ilicite de pietriș.

Tupeu de primar: a anunţat că va mări dările ca să se judece cu Garda de Mediu
Tupeu de primar: a anunţat că va mări dările ca să se judece cu Garda de Mediu

Descoperirea a fost făcută sâmbătă, 24 februarie 2024, în localitatea Tărian, un sat din comuna Girişu de Criş, județul Bihor, unde un localnic a reclamat la 112 că pe un teren de la marginea satului sunt îngropate gunoaie deversate cu camioanele.

Cu excavatorul Primăriei

Ajunşi la faţa locului, comisarii Gărzii de Mediu Bihor, coordonaţi de şeful instituţiei, Sever Şerbănescu, au constatat că, în gropile rămase în urma unor excavări de pietriș, au fost transportate tone de deşeuri - crengi și resturi vegetale, deșeuri din construcții,  mizerii din plastic, resturi textile, bucăți rupte din piese de mobilier. Transporturile s-au făcut cu camionul unei balastiere, iar un buldo-excavator al Primăriei Girișu de Criș le acoperea cu pământ.

„Vom sancţiona Primăria. Totodată, camionul cu care s-au transportat deşeurile respectiv buldoexcavatorul au fost confiscate”, a declarat, pentru Adevărul, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, arătând că amenda minimă pentru astfel de fapte este de 50.000 lei.

Controlul continuă

Începând de săptămâna viitoare, comisarii de mediu vor controla și firma care deține camioanele cu care s-au transportat gunoaiele şi vor demara verificări şi cu privire excavările din zonă, în condiţiile în care terenurile brăzdate, din care vizibil s-a exploatat balast şi pe care, sâmbătă, angajaţii Primăriei încercau să le umple cu gunoaie, se află la limita ariei protejate Lunca inferioară a Crișului Repede.

În imediata apropiere a acestui teren, tot Garda de Mediu a descoperit vara trecută excavări ilegale pe o suprafață de 3,5 hectare de teren. Vinovaţii erau patronii unei agenţii imobiliare care au transformat o proprietate într-o balastieră uriaşă din care, total clandestin, se extrăgea piatră şi nisip pentru a fi vândute firmelor ce construiesc șoseaua dintre centura Oradiei şi A3. Până la intervenţia comisarilor de mediu, firma a livrat aproape 95.000 tone de balast pentru șantierul drumului de legătură cu Autostrada Transilvania, distrugând o mare parte din două arii protejate.

Primarul: „E luptă politică”

Deşi gunoaiele erau îngropate cu utilajul primăriei, la solicitarea expresă a primarului Ioan Pașca din Girișu de Criș, edilul s-a declarat revoltat de acţiunea Gărzii de Mediu Bihor, pretinzând că „e o luptă politică”, iar cel care l-a reclamat nu-i un activist de mediu, ci „unul care vrea să fie primar”.

„Noi acolo nu am dus gunoaie, ci doar crengi şi viţă-de-vie, pe jumătate putrezite, le-am adunat de la oameni de-acasă și cum deja sunt pe jumătate putrede, am zis că le îngropăm”, a susținut edilul, motivând că deșeurile din construcții, mizeriile din plastic, resturile textile şi de mobilier au ajuns între lemne fiind „suflate de vânt”.

Cert e că primarul e hotărât să conteste sancţiunea pe care se aşteaptă s-o încaseze de la Garda de Mediu Bihor, arătând că altfel va fi nevoit să mărească taxele şi impozitele locale, ca să aibă bani de proces. „Vom mări taxele și impozitele, ca să avem bani să ne judecăm cu Garda de Mediu, din cauza unui băiat deștept”, a mai spus edilul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite