Cadou de Paşte pentru un şofer cu o alcoolemie de comă la volan. Verdict surpriză a judecătorului

0
Publicat:

Un şofer trimis în judecată după ce a fost prins cu o alcoolemie de comă la volan, de 1,9 la mie alcool pur în sânge, a scăpat de pedeapsă printr-o decizie a Judecătoriei Beiuş dintr-un motiv surprinzător. 

Alcool la volan foto arhivă

Bărbatul a fost trimis în judecată ca urmare a unui incident petrecut pe 30 ianuarie 2021. Bihoreanul a ieşit atunci cu un amic la o partidă de braconaj, în zona Dobreşti. Cei doi şi-au luat cu ei o sticlă cu pălincă de Bihor, iar pe drum au cumpărat şi câteva pet-uri de bere, „gustând" din băuturi pe parcursul zilei.

Problema a apărut seara, când au pornit spre casă şi, pe un drum comunal, au fost opriţi de un paznic de vânătoare. Simţind mirosul de alcool în maşină şi văzând că şoferul şi pasagerul au cu ei o armă de vânătoare, paznicul a sunat la 112. 

Baiul a fost că, până la sosirea poliţiştilor, şoferul a continuat să „deguste" din bere, iar când agenţii rutieri au ajuns şi i-au cerut să coboare, era atât de beat încât abia se mai ţinea pe picioare. Dus la analize la Serviciul de Medicină Legală Bihor, rezultatul a indicat o alcoolemie de comă: 1,9 la mie, la prima probă şi de 1,67 la mie, la cea de a doua, motiv pentru care poliţiştii i-au întocmit un dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Proces cu surprize

Atât în timpul cercetărilor cât şi a Judecătoriei Beiuş, bărbatul a pretins că a consumat alcool numai după ce a fost oprit de paznicul de vânătoare, declaraţie pe care instanţa de judecată a considerat-o nesinceră. 

Pe de altă parte, însă, judecătorul a arătat că în dosar nu există nicio dovadă care să arate care a fost alcoolemia şoferului până să fie oprit şi, mai important, dacă aceasta depăşea limita de 0,80 g/l alcool pur în sânge, de la care fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Instanţa reţine că nu se poate stabili, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că inculpatul a condus autoturismul având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 1,90 la mie la prima probă şi 1.67 la mie, la a doua probă", se stabileşte în hotărârea judecătorească pronunţată săptămâna trecută de Judecătoria Beiuş. 

Ca atare, a arătat magistratul, „având în vedere că există un dubiu în ce priveşte săvârşirea infracţiunii de către inculpat", acesta a dispus achitarea bihoreanului, pe considerentul că "există o cauză justificativă sau de neimputabilitate".

Instanţa l-a scutit pe şofer până şi de cheltuielile cu ancheta şi procesul însă soluţia nu este,  definitivă, putând fi atacată, cu apel. În acest caz, verdictul final va fi pronunţat caz la Curtea de Apel Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite