Business profitabil din amenzile de parcare plătite de șoferii care nu respectă legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii maşinilor lăsate în locuri interzise au suplimentat bugetul local cu peste 300.000 de lei. Primăria Oradea face bani frumoşi pe spatele şoferilor care îşi parchează autoturismul în locuri autorizate fără să cumpere tichet.

Orădenii care nu găsesc un loc de parcare s-au obişnuit să-şi lase maşina în locuri nepermise sau să nu plătească tichet, cu toate că sunt conştienţi că riscă să fie amendaţi. Principalul motiv pentru care ies în afara legii, spun ei, este lipsa locurilor de parcare, astfel că zeci de şoferi se trezesc, zilnic, cu maşinile blocate. „De foarte multe ori vreau să parchez în centru, dar nu găsesc loc. Nu îmi convine să plătesc tichet pentru câteva minute”, a mărturisit Ciprian Mateaş.

Puţine locuri de parcare

Municipalitatea a câştigat, într-un singur an, 308.040 de lei din taxa de blocare a maşinilor parcate neregulamentar. Şoferii dau, însă, vina pe lipsa locurilor de parcare de scurtă durată care îi obligă să încalce legea. „Trebuie să fac pe puţin două ture cu maşina până să găsesc un loc în care să parchez şi de cele mai multe ori e cu plată”, a spus Oszavath Zsolt. Abia după ce mai mulţi şoferii nemulţumiţi au depus numeroase sesizări la Serviciul Parcări, fenomenul a intrat în atenţia autorităţilor locale.

Municipalitatea se arată interesată de rezolvarea problemelor şoferilor orădeni şi vrea să transforme 30 de procente din spaţiile destinate locurilor de parcare, în unele în care autoturismele vor putea fi lăsate timp de maxim două ore. „În total vor fi amenajate alte aproximativ 600 de locuri de parcare de scurtă durată pentru ca şoferii să nu mai fie nevoiţi să parcheze ilegal”, a spus Mirela Macra, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea. Şoferii amendaţi pentru că au parcat fără să cumpere tichet în ultimele săptămâni din 2010 au avut de plătit în total peste 40.000 de lei.

Amenzi „usturătoare” pentru ilegalişti

În prezent, în Oradea sunt 3.600 de locuri de parcare cu plată, din care 700 sunt de scurtă durată. Cu toate acestea, în doar şase săptămâni, 139 de maşini au fost blocate, pentru că proprietarii le-au parcat în locuri neautorizate, fiind obligaţi să scoată din buzunar peste 17.600 de lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite