„Big brother” în pădurile din Bihor: Direcţia Silvică a montat o cameră programată să urmărească maşinile cu lemne
0Într-o pădure din Bihor în care se exploatează intens masa lemnoasă a fost montată prima camera video mobile cu panou solar, care este setată să filmeze şi să reţină datele maşinilor încărcate cu lemne surprinse în zonă.

Iniţiativa aparţine şefului Direcţiei, Teodor Suciu, care încearcă să oprească dar şi să prevină tăierile ilegale de arbori.
„Până acum ne-am folosit de camerele video cu care monitorizăm fauna. Aceasta, însă, este mult mai performantă. Este o cameră, independentă energetic și de o rezoluție foarte bună, care poate fi setată pe mai multe obiective de monitoriza”, a declarat, pentru „Adevărul”, Teodor Suciu.
Atenţie, se filmează!
Aparatul a fost instalat pe Valea Drăganului, la o intersecție de drumuri forestiere aflată pe teritoriul județului Bihor, într-o zonă unde se exploatează multă masa lemnoasă mai ales după furtunile violente din 2017, care au decimat pădurile din zonă.
„Este foarte mult trafic auto de transport masă lemnoasă şi trebuia să intensificăm controlul. De aceea facem primul test aici, în această zonă”, a explicat Suciu, arătând că instalarea aparatului a generat deja rumoare în zonă.
„Pentru că se mişcă, oamenii cred că există tot timpul o persoană care operează aparatul şi supraveghează zona”, spune Suciu.
În realitate, camera este setată să se poate roti într-un unghi de 180 grade după vehicule, până când acestea ies din raza sa de observare dar şi să urmărească maşinile de mari şi mici dimensiuni.
Număr cu număr
Aparatul a costat Direcția Silvică Bihor aproximativ 10.000 de lei, iar dacă se va dovedi o investiție bună, instituția are de gând să cumpere mai multe asemenea dispozitive. Directorul DS Bihor şi-ar dori şi ca publicul să aibă acces la imagini, live.
„Deocamdată trebuie să vedem dacă ne permite legislația, în contextul GDPR”, spune Suciu.
Până atunci, imaginile stocate de camera video sunt verificate de silvicultori, care confruntă numerele de înmatriculare reţinute de aparat cu transporturile de lemne înregistrate în pogramul Sumal.
„Ar fi perfect ca informaţiile din programul Sumal să poată fi corelate cu camera de supraveghere. Adică aparatul video să citească plăcuţa şi să genereze alertă dacă acel transport nu e înregistrat în Sumal. Problema e că în multe păduri nu există acoperire GSM şi, ca atare, nu am putea interveni imediat. Toate informaţiile trebuie prelucrate manual, să verificăm fiecare număr în parte”, zice şeful DS Bihor.
Pază cu şanţuri
Instalarea unei camere video independente pe drumurile forestiere din judeţ nu e singura iniţiativă inedită a pădurarilor din Bihor, menită să protejeze pădurile. Un pădurar de la Ocolul Silvic Marghita, a blocat cu şanţuri uriaşe drumurile folosite de hoţii de lemne din zona Popeşti.
„Şanţurile şi-au dovedit utilitatea încă de prin 1920, iată că şi acum sunt bune. Poate părea forţat ca în era digitalizăriii să vorbeşti de paza pădurii prin şanţuri, dar unde nu avem altă soluţie, asta facem”, susţine Teodor Suciu.
Doar în primele 6 luni ale acestui an, la Poliţia Bihor au fost înregistrate 108 plângeri penale privind tăieri ilegale de arbori cu un prejudiciu estimat în valoare de 173.764 lei.












