Un oraș din Vestul României se întoarce la natură: spaţiile verzi devin „pajiști urbane”, fără mofturi și plante exotice FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lalele, coada şoricelului, salvie, tătărnică, zambile, păiuş, echinaceea, Măriuca ciobanului și iarbă decorativa. Sunt doar câteva din plantele care au răsărit în acest an pe primul spaţiu urban amenajat în Oradea în stil naturalist.

Florile de câmp au înlocuit plantele exotice în Oradea. Foto: Facebook Diana Codrean
Florile de câmp au înlocuit plantele exotice în Oradea. Foto: Facebook Diana Codrean

Flori de câmp

Ideea i-a aparţinut unei tinere orădence, Diana Codrean, care a lucrat până în 2020 ca arhitect peisagist în Irlanda, după care s-a întors acasă, hotărâtă să convingă autorităţile locale să preia exemplul oraşelor vest-europene şi să încerce curentul naturalist în amenajarea spaţiilor publice, după principii sustenabile și cu respect față de arborii sănătoși existenți.  

"Nu a fost greu să îi conving pe cei din administrația orădeană. Le-am tot trimis portofoliul meu și în final, am ajuns la directorul adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Oradea, Adina Popa. A fost foarte deschisă la ce i-am prezentat și au decis să implementăm în anumite zone plantarea naturalistă. E diferit de pajiștea urbană, sunt noțiuni și principii diferite de plantare", spune Codrean.

Aşa se face că, în noiembrie anul trecut, un teren de 320 metri pătraţi dintr-o zonă plină de blocuri şi intens circulată, a devenit a devenit prima oază naturală din oraş.

Amenajarea a început toamna trecută. Foto: Primăria Oradea
Amenajarea a început toamna trecută. Foto: Primăria Oradea

Peste 2.300 de plante perene au fost plantate aici, flori de câmp, gramine şi arbuşti, toate specii native, care se pot susţine fără prea multă intervenţie din partea omului. "Aceste spaţii verzi sunt ale comunităţii şi se explorează, nu doar se privesc, pentru a-şi atinge scopul", explică Diana.

Amenajarea a fost realizată de o firmă orădeană, sub coordonarea proiectantului. Foto: PMO
Amenajarea a fost realizată de o firmă orădeană, sub coordonarea proiectantului. Foto: PMO

Rezultatul? O fărâmă de natură între betoane şi asfalt unde intervenţia omului se va rezuma la o udare manuală, în zilele caniculare, şi plivitul speciilor invazive, căci în aceste spaţii nu se aplică pesticide şi îngrăşământ. Nici nu e nevoie, căci plantele perene sunt rezistente, au rădăcini mai adânci şi îşi iau mineralele necesare din sol, după cum a explicat tânăra care e co-fondator la un studio de arhitectură a peisajului cu menirea declarată de "a aduce natura înapoi în oraş", de a schimba mentalitatea oamenilor asupra spaţiului public şi de a-i conecta cu natura.

Păreri împărţite

Cert e că micul colţ din Bulevardul orădean s-a umplut de culoare şi parfumul câmpului, fără prea multă intervenţie din partea umană. "Ideea de bază din spatele acestei tipologii de plantare este sustenabilitatea. Plantele naturaliste sunt irigate în primii doi ani, după care se poate renunța la sistemul de irigație. Vor avea nevoie de apă în special în zilele caniculare, dar nu constant, cum se întâmplă la suprafețele gazonate. în următorii ani, mentenanța se va rezuma 2-3 vizite pe an”; e de părere Diana Codrean.

Diana Codrean este arhitectă-peisagistă şi promotoare a conceptelor ecologiste. Foto: Facebook
Diana Codrean este arhitectă-peisagistă şi promotoare a conceptelor ecologiste. Foto: Facebook

Unii orădeni sunt, însă, sceptici. Obişnuiţi cu permanentele garduri verzi, tuia, trandafiri ori tufe exotice şi gazon, consideră spaţiul neîngrijit. „Orădenii sunt 50-50: unii vor ceva nou, alții sunt conservatori. Dacă ei reușesc să înteleagă eficiența financiară în timp a acestor 2 principii de plantare (și mai sunt altele 2-3), respectiv că municipalitatea economiseste bani, implementând astfel de spații verzi, va fi probabil mai ușor si pentru cârcotaşi să inţeleagă beneficiile acestea. Nu este vorba doar de aspect, cât și de ecologie, atenția față de mediul înconjurător”, spune Codrean.

Aproape de natură

Cert e că mica "pajişte urbană" a convins Primăria Oradea. Iar pentru a-i obişnui pe orădeni cu aranjamente cât mai naturale, administraţia locală a umplut deja şi centrul oraşului cu compoziții florale realizate în ghivece suspendate sau în coșuri, florile fiind alese din rândul celor care, chiar dacă nu sunt native, sunt mai puţin pretenţioase: clematite, hortensii, iasomie, iederă, begonii, floarea clopoțel, floarea dragostei (plumbago), dichondra, lobelia curgătoare și multe altele.

Conceptul de amenajare pornește de la ideea că aranjamentul floral poate fi admirat și privit din mai multe direcții, fapt ce a determinat alegerea speciilor și dispunerea florilor în cadrul unor compoziții care să ofere bucurie trecătorului pe o perioadă mai lungă a anului”, a precizat Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Oradea.

În plus, ideea a fost aplicată, deja, şi în alte zone verzi, în special pe malurile Crişului Repede, în aliniamentul de arbori plantaţi pe lângă pistele de biciclişti.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite