Trei urşi au apărut în sate de lângă Oradea. Specialiştii cred că au fost relocaţi ilegal FOTO

0
Publicat:

Trei urşi au apărut, în ultimele luni, în sate din apropierea municipiului Oradea, iar opinia specialiştilor este că aceştia au fost relocaţi ilegal din alte zone ale ţării.

image

Primul urs, de circa trei-patru ani, a fost observat, la începutul lunii mai, de către pădurarii Fondului cinegetic 21, întins de la Paleu la Husasău de Criş, dar şi în intravilanul Oradiei.

„Ne-a făcut pagube la o hrănitoare cu porumb, unde vine frecvent şi răstoarnă butoiul. Mă mir că nu am avut sesizări, pentru că pe drumurile forestiere e plin de biciclişti şi de stupine", spune Cristian Tuduce, directorul Asociaţiei Forest Hunt Paleu.

La sfârşitul lunii iunie, localnicii din Vârciorog au fost avertizaţi prin Ro-Alert după ce un urs a fost văzut, în premieră, dimineaţa la ora 10, lângă o cabană de la marginea satului. Oamenii au fost sfătuiţi să nu se apropie de animal, să nu-i dea mâncare şi să nu încerce să se pozeze cu el.

Săptămâna trecută, un alt urs a fost văzut de către locuitorii din comuna Oşorhei, aflată la doar câţiva kilometri de Oradea. Animalul a apărut lângă gardul unei case din satul Felcheriu.

„Ursul de la Felcheriu nu este cel din fondul nostru de vânătoare, pentru că în aceeaşi zi l-am surprins şi noi pe camera”, spune Tuduce.

Urși aduși noaptea cu mașina și lăsați în pădure

Urşii nu migrează spre altitudini joase, unde nu au hrană, spun specialiştii care sunt convinşi că se fac relocări clandestine.

„Nu am dovezi, dar presupun că anumite persoane aduc noaptea urşi cu maşina şi le dau drumul în pădure. Eu am crescut la munte, am văzut urşii în habitatul lor natural şi nu se comportă deloc ca aceştia observaţi pe lângă Oradea", spune şeful Direcţiei Silvice Bihor, Teodor Suciu.

Acesta crede că urşii ajunşi lângă Oradea au locuit fie în adăposturi, fie în apropiere de localităţi, pentru că par obişnuiţi cu oamenii şi nici nu au un fizic impozant.

Un inventar făcut de Agenţia de Mediu în această primăvară arată că în pădurile din Bihor trăiesc 78 de urşi, din care doar 25 în Apuseni. Alţi zece au fost inventariaţi pe fondurile cinegetice Finiş, Ferice, Lunca Sprie şi Roşia, în cel din urmă fiind sesizată şi o ursoaică cu doi pui. Au mai fost identificaţi nouă la Surducel, între Dobreşti şi Vârciorog.

În pădurile din zona Remeţi trăiesc, oficial, 12 exemplare, iar la Pietroasa opt. Pe lângă ursul din Paleu, alţi 13 au fost inventariaţi în fondul Biharia, tot lângă Oradea.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite