Al treilea referendum pentru unirea cu Sînmartinul. Când vor fi chemaţi orădenii la urne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Al treilea referendum
Al treilea referendum

Primăria municipiului Oradea vrea să organizeze al treilea referendum pentru fuziunea cu comuna Sînmartin odată cu alegerile locale din 5 iunie. Consilierii orădeni vor trebui să voteze, fie în şedinţa de vineri, fie cel târziu în luna martie, propunerea primarului Ilie Bolojan.

Cel de-al treilea referendum propus orădenilor pentru a se uni cu Sînmartinul are  mari şanse de câştig, este de părere primarul Ilie Bolojan.

"Având în vedere că la ultimul referendum a fost o prezenţă la limita respectării condiţiei de prezenţă de minimum 30% din numărul cetăţenilor înregistraţi în listele electorale, având în vedere că cei care s-au prezentat atunci la vot au votat într-o proporţie covârşitoare pentru această fuziune şi în baza prevederilor legale şi a discuţiilor cu Autoritatea Electorală Permanentă, putem organiza referendumul în paralel cu alegerile locale, în aceleaşi secţii de votare, cu aceleaşi birouri electorale. Costurile vor fi doar cele de tipărire a buletinelor de vot, pentru că reprezentanţii în secţii vor fi aceiaşi, iar urnele şi cabinele de vot vor fi cele folosite oricum la alegerile locale. Credem că aceasta va fi ultima posibilitate pentru a asigura dezvoltarea oraşului prin fuziunea cu comuna Sînmartin şi pentru a putea dezvolta componenta turistică a celor două localităţi", a anunţat Ilie Bolojan.

Primarul Oradiei şi candidat la un nou mandat de edil şef crede că această unificare este ultima şansă pentru a asigura o reală dezvoltare Oradiei. Pentru a trece propunerea în Consiliul Local sunt suficiente 14 voturi pentru, voturi pe care actuala putere liberală le deţine în CLO.

Potrivit primarului Ilie Bolojan va fi o premieră pentru Oradea, pentru că la alegerile din 5 iunie 2016 intervin două prevederi noi: pe de o parte legea generală care prevede scanarea cărţilor de identitate ale alegătorilor pentru a se evita votul multiplu şi în plus votul pentru referendum, care va fi organizat odată cu alegerile locale. Alegerile locale şi referendumul sunt două entităţi distincte, astfel, în secţiile de votare, vor fi două liste electorale, pentru că există posibilitatea ca unii cetăţeni să nu dorească să voteze la referendum, ci doar la alegerile locale.

"Eu cred că există şanse foarte mari să avem un vot legitim la acest referendum. De obicei, în Oradea la alegerile locale se prezintă între 90.000 şi 100.000 de orădeni şi, aşa cum ştiţi, pragul minim pentru validarea referendumului este undeva la 56.000 de voturi, prin urmare, cred că există premise foarte bune să se atingă acest prag minim de vot", a mai adăugat primarul Ilie Bolojan.

În Sînmartin nu se va mai organiza un nou referendum, fiind valabil cel de anul trecut, când cetăţenii din comună s-au pronunţat în favoarea fuziunii. Chiar dacă viitorul primar al Sînmartinului nu va avea viaţă lungă în această funcţie, Bolojan susţine organizarea de alegeri locale şi în comuna ce va fi anexată, motivând că administraţia locală trebuie să funcţioneze până la absorbţia definitivă.

"Dacă trece referenduml, va trebui să iniţiăm un proiect de lege privind constatarea fuziunii. Abia în sesiunea din toamnă se va afla în dezbatere în Parlament. Unificarea ar putea funcţiona fie din 1 ianuarie 2017, însă cea mai fezabilă dată e 1 ianuarie 2018", a adăugat Ilie Bolojan.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite