A murit Paul Erik Damm, membru fondator al Federației Române de Speologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Erik Damm
Paul Erik Damm

Bihoreanul Paul Erik Damm a trecut la cele sfinte, învins de o boală necruțătoare, care a îndoliat speologia românească. În cei 42 de ani de viață, Paul Erik Damm a format noi generații de speologi, dedicându-se cu trup și suflet acestei profesii.

Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie, l-a descris pe Pali - cum îi spuneau prietenii, ca pe „un neamț cu spirit de dac". „Nu i-a fost frică de moarte, a privit-o în ochi și a sfidat-o convins că ce lași în urma ta e mai important decât tihna.  În 29 de ani de speologie a adunat semințe de cunoaștere în speologie. Le-a împrăștiat în văzduhul cunoașterii spre oameni, născând speologi", a spus Viorel Lascu.

 Specializat în geologia Cuaternarului

Născut în iunie 1969, Paul Erik Damm și-a făcut studiile de inginer geolog la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și la Universitatea Eötvös Lóránt, din Budapesta. La Univesity of Lund, Suedia, s-a specializat în geologia Cuaternarului. „Era pentru speologi o adevărată bibliotecă, cu o experienţă profesională impresionantă, posedând vaste cunoştinţe geologice, speologice și de teren, dobândite din 1983 până în prezent, despre Munţii Bihor, Vlădeasa, Pădurea Craiului, Plopiș, Codru Moma", a spus Viorel Lascu.

Ultim omagiu

Din 1989, Paul Erik Damm a fost președintele Clubului de Speologie Z, aducând o contribuție importantă la fondarea Federației Române de Speologie. A condus în cadrul federației Comisia de știință și Comisia Publicații. Ca secretar de redacție al revistei Speomond a pus suflet și energie nemăsurabilă în apariția în scrisuri a muncii speologilor. „ Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu o pot face duminică, 19 februarie, în localitatea Aştileu (jud. Bihor), bloc 14, ap. 3, de la ora 14", a spus Viorel Lascu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite