18 propuneri orădene, incluse în proiectul care aduce modificări Legii asociaţiilor de proprietari

0
0

18 din cele 20 de modificări propuse de asociaţiile de proprietari din Oradea se regăsesc în documentul care aşteaptă să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, proiectul de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Prin noul cadru legal se clarifică legate de folosinţa, modificarea şi întreţinerea locuinţei, normele de conduită în cadrul blocurilor de locuit sau modalitatea de înfiinţare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari, printre altele.

Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea a declarat că 18 dintre cele 20 de modificări la proiectul de lege propuse de comisia mixtă formată la nivelul municipiului Oradea şi preluate de parlamentari bihoreni au fost incluse în forma finală a legii. 

„Optsprezece din cele 20 de propuneri făcute de această comisie sunt prinse în cuprinsul legii, iar din lecturarea procedurilor de dezbatere, atât pe comisii, cât şi în plen, rezultă că inclusiv motivaţia pe care această comisie a propus-o a fost preluată în această manieră, ceea ce ne bucură. Este un exemplu că aşa trebuie făcut, că atunci când apar probleme care ne interesează pe toţi, trebuie să comunicăm şi să colaborăm unii cu alţii”, a precizat Mircea Mălan, care le-a mulţumit membrilor comisiei mixte, formate din preşedinţi şi administratori ai unor asociaţii de proprietari din Oradea, dar şi din angajaţi ai Primăriei care se ocupă de asociaţiile de proprietari.

Viceprimarul a precizat că legea adoptată în Camera Deputaţilor mai trebuie să fie promulgată de preşedintele României, urmând să intre în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
După această dată, în termen de 12 luni, toate asociaţiile de proprietari trebuie să fie constituite şi să funcţioneze pe baza noului act normativ. De asemenea, acestea trebuie să adopte şi un regulament al asociaţiei de proprietari.

Viceprimarul Mircea Mălan a precizat că acolo unde nu există încă o asociaţie de proprietari dar sunt minimum trei proprietari într-un condominiu, aceştia, în mod obligatoriu, trebuie să înfiinţeze o asociaţie de proprietari.

Printre modificările aduse proiectului se numără cea privind atestarea administratorilor administraţiei de proprietari. Aceştia vor trebui să prezinte cazierul juridic, cazier fiscal prin care să dovedească faptul că nu au datorii şi care va înlocui obligaţia de a depune poliţa de asigurare profesională, dar şi un certificat de calificare profesională pentru ocupaţia de administrator de condominii, care va fi obţinut în urma participării la cursuri speciale.

Pe baza acestor documente, compartimentul din cadrul Primăriei Oradea care se ocupă de asociaţiile de proprietari va elibera atestatul valabil patru ani. Mircea Mălan a ţinut să precizeze că atestatele aflate în vigoare în prezent, acordate pe baza regulamentului stabilit de Consiliul Local Oradea, nu vor mai fi valabile.

Viceprimarul Oradiei a atras atenţia asupra altei modificări aduse proiectului de lege care a fost propusă de comisia mixtă: reducerea pragului datoriei proprietarului faţă de asociaţie de la 3.000 lei la 2.000 lei.
Astfel, administratorul sau preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să solicite notarea în cartea funciară a debitelor care sunt mai vechi de 3 luni şi care depăşesc valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.

Notarea datoriei în cartea funciară va asigura întoarcerea banilor la asociaţia de proprietari, această datorie devenind opozabilă pentru oricine doreşte să cumpere sau pentru oricine doreşte încheierea unui alt tip de raport juridic cu acel imobil.

„După intrarea în vigoare a acestei legi şi în această perioadă ne vom întâlni cu preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari, vom analiza şi vom dezbate împreună conţinutul acestei legi, pentru că acum, indiferent ce poziţii am avut unii sau alţii, este lege şi va trebui să o aplicăm”, a mai menţionat viceprimarul Mălan.

Mai multe - Oradea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite