Zilele Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ vor avea loc în perioada 6-9 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 6 - 9 decembrie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ organizează mai multe manifestări ştiinţifice şi culturale prin care să marcheze împlinirea de 139 de ani de la momentul în care profesorul Leon Scully a ţinut primul curs de anatomie la proaspăt înfiinţata Facultate de Medicină din Iaşi.

Începând cu data de 6 decembrie, Iaşul academic va celebra împlinirea a 139 de ani de învăţământ superior medical. 

Deschiderea festivă va avea loc vineri, 7 decembrie, în Aula „George Emil Palade“ a UMF, când academicianul Alexandru Zub va susţine conferinţa „Istoricii români în războiul de întregire naţională“.

Apoi, va fi proiectat documentarul „Medici ieşeni în linia întâi“, realizat de jurnalista Alina Ţiţei şi prezentat de reputatul chirurg Eugen Târcoveanu. 

Vor fi lansate două expoziţii legate de sărbătoarea centenarului la UMF, numite  „Contribuţia medicilor ieşeni la Marea Unire“, ce vor putea fi observate în Muzeul de Istorie al Medicinei, şi „Marea Unire în presa vremii“, expusă în holul din faţa Aulei „George Emil Palade“.

La Editura „Grigore T. Popa“ vor fi lansate patru cărţi, iar la Clubul de literatură „V. Voiculescu“ lansat de UMF va participa doctorul Vasi Rădulescu. A doua zi, UMF găzduieşte o prelegere despre Marele Război găzduită de prof.dr. Dumitru Preda, fost director al Direcţiei Arhivelor Diplomatice şi fost ambasador al României în Cuba, care îşi va lansa la finalul conferinţei cartea „Campaniile Armatei Române pentru întregirea ţării 1916-1920“. 

UMF inaugurează oficial Muzeul de Istorie a Farmaciei, în aceeaşi zi, de la ora 13.00, iar de la ora 14.00 va fi organizată o nouă ediţie a Balului Iernii, un eveniment caritabil organizat de către Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi pentru a strânge fonduri menite copiilor de la Complexul de Servicii Comunitare „Bogdana“ din Bogdăneşti.

Reprezentanţii UMF Iaşi au anuntat ca programul Zilelor UMF Iaşi se încheie duminică seara, în Sala Mare a Teatrului Naţional cu o gală extraordinară care va include premierea profesorilor emeriţi şi spectacolul de operă «Carmina Burana». 

În această perioadă va avea loc şi a XIV-a ediţie a Congresului Internaţional de Medicină Dentară pentru Studenţi şi Tineri Medici - STOMIS, cât şi MedBiotech 2018, o conferinţă despre cercetarea biomedicală prin biotehnologie, organizată de Facultatea de Bioinginerie Medicală de la UMF duminică, 9 decembrie, de la ora 10.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite