Programul Rabla Local: Câți români s-au înscris în primele ore de la lansare

0
Publicat:

Peste 9.000 de români s-au înscris deja în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate - Rabla Local, a transmis Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Mii de români s-au înscris în cadrul Rabla Local, Foto: Arhivă Adevărul
Mii de români s-au înscris în cadrul Rabla Local, Foto: Arhivă Adevărul

Până la ora 14:00, s-au înscris 9.443 persoane fizice în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate - Rabla Local”, au precizat reprezentanții AFM.

Luni dimineaţa a demarat prima ediţie a programului „Rabla local", prin care cei care doresc să-şi caseze maşinile vechi pot primi de la stat suma de 3.000 de lei fără a fi obligaţi să cumpere un alt autovehicul. Timp de două ore, aplicaţia informatică dedicată programului a funcţionat cu intermitenţe sau deloc.

Totuși, AFM a transmis în jurul orei 12:00 că aplicaţia programului funcţionează în parametri normali.

Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziţie de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT).

Sunt 500 de primării din toată ţara înscrise în acest program ai căror locuitori vor beneficia de cei 3.000 lei oferiţi în schimbul casării unui autovehicul vechi şi poluant fără a avea obligaţia de a achiziţiona un autovehicul nou în schimb. Acest program are ca scop eliminarea din circulaţie a maşinilor uzate, cu grad ridicat de poluare pentru atingerea ţintelor stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

După finalizarea procedurilor de înscriere de către primării, cetăţenii care vor să caseze maşinile vechi de cel puţin 15 ani se înscriu pe platforma naţională de pe site-ul AFM dedicată programului „Rabla Local" şi predau maşinile poluante la centrele autorizate de dezmembrare.

Ulterior, aceştia vor trebui să transmită certificatul de casare către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV) în vederea radierii maşinii şi vor primi un stimulent pentru casare în valoare de 3.000 de lei.

Programul „Rabla local" are alocat un buget total de 500 milioane de lei.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că 100.000 de români sunt potenţiali beneficiari. 

Ce pași trebuie urmați

Va trebui doar să vă înregistraţi în siteul AFM-ului, asta dacă nu aţi făcut-o deja, pentru că în trecut aţi fost beneficiarul unui alt program. Înregistrarea durează foarte puţin. Mai trebuie doar să domiciliaţi pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective şi, bineînţeles, să aveţi maşina de care vreţi să scăpaţi şi discutăm aici despre aceste rable, cum le numim, între ghilimele, bineînţeles, mai vechi de 15 ani, care, odată scoase din circulaţie, nu doar că acest lucru va însemna mai puţină poluare şi mai puţine gaze cu efect de seră, dar va însemna, probabil că, odată achiziţionat un nou autoturism, deşi nu există această obligativitate, cu siguranţă va avea un consum şi mai mai bun de carburant.”, a mai precizat Mircea Fechet.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite