Vistiernicul baronului Nichita. Directorul tehnic al Primăriei Iaşi strângea conspirativ banii negri de la Nichita şi îi depozita într-un loc ascuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai importanţi oameni din Primăria Iaşi, directorul tehnic Dumitru Tomorug, obişnuia să depoziteze sume mari de bani aparţinându-i lui Gheorghe Nichita. Tomorug aduna banii într-un dulap aflat în imobilul unei consiliere judeţene cu care se află în relaţii de prietenie.

În timpul în care a condus Primăria Iaşi, Gheorghe Nichita a adunat în jurul său mai multe persoane obediente care nu au îndrăznit să comenteze ordinele venite de la şeful direct. Chiar dacă erau plătite din bani publici, aceste persoane nu au refuzat să folosească banii publici pentru a-l ajuta pe Gheorghe Nichita să îşi îndeplinească nevoile personale.

În dosarul în care Nichita este cercetat pentru spionarea amantei sale Adina Samson, o astfel de persoană indicată de anchetatori este directorul tehnic al Primăriei Iaşi, Dumitru Tomorug, aflat şi în prezent în funcţie. Tomorug a fost unul dintre angajaţii municipalităţii ieşene care a fost ridicat de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în ziua în care, la rândul său, Nichita era transportat de mascaţi la sediul procurorilor anticorupţie.

Aceştia au aflat în timpul cercetărilor că Dumitru Tomorug obişnuia să depoziteze, clandestin, sume de bani pe care le primea de la Nichita, toate aceste ordine fiind în afara serviciului. Sursele juridice au precizat că nu este clar până la acest moment care era provenienţa acelor sume de bani şi dacă proveneau sau nu din comiterea unor infracţiuni.

Povestea a 3.000 de euro

Imediat după descinderile DNA de la Iaşi, de pe 30 aprilie, Dumitru Tomorug a disimulat adevărul într-o declaraţie dată la DNA, omiţând să precizeze că obişnuia să îi care banii lui Nichita. Directorul tehnic al primăriei fusese luat la întrebări despre modul în care şi-a petrecut seara de 26 aprilie, atunci când anchetatorii aveau informaţii că acesta ar fi remis suma de 3.000 de euro şefului Poliţiei Locale din Iaşi, la instigare lui Nichita. Tot atunci, Tomorug a fost întrebat dacă este de acord să fie testat cu detectorul de minciuni refuzând.

La trei săptămâni după acea declaraţie, Dumitru Tomorug a făcut o completare a declaraţiei sale iniţiale în care şi-a recunoscut rolul de transportator de bani pe care îl îndeplinea pentru Gheorghe Nichita. Acesta a indicat în timpul audierilor că obişnuia să depoziteze banii în imobilul consilierului judeţean PSD Paula Vornicu.
În cea de-a doua declaraţie, Tomorug a spus că, în noaptea de 26 aprilie, a fost sunat de Gheorghe Nichita, care i-a spus că îl va căuta Liviu Hliboceanu.

„Liviu Hliboceanu mi-a spus că are nevoie de suma de 3.000 de euro. Liviu Hliboceanu a venit la mine cu o maşină a Poliţiei Locale Iaşi (...) Deoarece nu aveam suma de bani cerută la mine, l-am rugat să aştepte 10-15 minute. Am urcat în maşina mea personală (...) şi m-a deplasat spre Aleea Păcurari nr. 62, unde aveam suma respectivă (...) Am luat suma de bani şi m-am întors la domiciliul meu“, a spus Dumitru Tomorug, potrivit surselor judiciare. Directorul tehnic a mai declarat că i-a dat cei 3.000 de euro lui Hliboceanu, după care a urcat în casă deoarece îl sunase soţia.

„Nichita Gheorghe m-a rugat să păstrez aceşti bani, spunând că are probleme acasă, divorţ şi situaţia complicată pe care o are cu Adina Samson. Nu cunosc de unde provenea suma respectivă de bani. Au mai fost şi alte situaţii, aproape lunar, Nichita Gheorghe mă ruga să păstrez diverse sume de bani, cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei. Arăt că suma de 5.000 de lei mi-a fost dată o singură dată (...) Sumele le păstram la adresa din Aleea Păcurari nr. 62, unde am o relaţie de prietenie cu proprietara imobilului, Paula Vornicu (...) Nu lăsam aceste sume de bani acasă deoarece era mai dificil să explic soţiei de unde erau acestea şi de ce nu avem voie să ne atingem de ei“, a declarat Tomorug la DNA.

Nichita, arestat în alt dosar

Procurorii DNA au audiat-o în dosar şi pe Paula Vornicu, care a admis că şi-a pus imobilul la dispoziţie pentru ca Tomorug să depoziteze banii primarului Nichita. „De când domnul Nichita Gheorghe a divorţat, respectiv februarie - martie 2014, domnul Tomorug m-a rugat dacă poate lăsa mici sume de bani, pe care i le dădea Nichita Gheorghe, la sediul societăţii mele. Am fost de acord cu acest lucru, iar în perioada următoare Tomorug a lăsat mici sume de bani la sediul societăţii mele. De obicei, sumele erau lăsate după data de 10 sau 15 ale lunii respective şi erau cuprinse între 2.000 şi 3.000 lei. Nu am verificat niciodată cuantumul acestor sume de bani. Tomorug lăsa aceste sume de bani la adresa respectivă, iar de acest lucru ştiam doar eu. Menţionez că domnul Tomorug are cheie de acces de la adresa respectivă“, a spus Paula Vornicu la DNA, potrivit surselor.

image

Contactată telefonic de reporteri, aceasta a precizat, sec: „Nu comentez!“. La rândul lui, Dumitru Tomorug a negat că ar fi dat o astfel de declaraţie la DNA. „Nu ştiu de unde vă vin informţiile astea”, a spus Tomorug.
În prezent, Tomorug este martor în dosarul privind spionare amantei, dosar în care Gheorghe Nichita este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu. Primarul suspendat al Iaşului este arestat într-un alt dosar, privind solicitarea unei mite de 6,9 milioane de lei de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI Grup.

Pe aceeaşi temă:

Cum îşi minţea Nichita amanta. Femeia i s-a confesat speriată într-o seară: „Mă urmăreşte un Seat negru“

Armata de slugi a baronului Nichita

VIDEO Adina Samson, fosta iubită a primarului de Iaşi, declaraţii extrem de grave despre Nichita: „M-a bătut, m-a ameninţat cu violul şi cu moartea“

De ce a intrat DNA în patul lui Nichita. Legătura dintre blonda primarului Iaşiului, spionajul pe bani publici, mafia din Poliţia Locală şi un dosar penal secret

Armata de slugi a baronului Nichita. Cazuri ratate de politiştii-spioni ai primarului: copilă ucisă în Copou, statui furate din parc

STENOGRAME Primarul Nichita a apelat la un interlop din clanul Corduneanu pentru a-şi identifica amanta

Traseul primarului Gheorghe Nichita: din elev mediocru în mahalaua Dorohoiului, colaborator al Securităţii direct în fruntea PSD şi a Primăriei Iaşi

Cine este blonda lui Gheorghe Nichita. Ascensiunea frumoasei Adina Samson, slăbiciunea baronului de la cârma Primăriei Iaşi

Baronul Nichita este cercetat într-un dosar de trafic de influenţă. Cum a descoperit-o DNA pe blonda lui Nichita


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite