VIDEO Copii trimişi la „produs“ în parcările din Iaşi GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de copii îşi câştigă zilnic traiul în parcările centrelor comerciale din Iaşi
Zeci de copii îşi câştigă zilnic traiul în parcările centrelor comerciale din Iaşi

Părinţii micilor „întreprinzători“ stau la câteva zeci de metri distanţă şi încasează periodic banii colectaţi.

Ionuţ S. are 9 ani şi a ajuns deja un fel de „imagine-simbol“ în parcarea supermarketului din zona Podul de Piatră. Şi-a petrecut toată vara printre maşini şi clienţii magazinului, pe care îi abordează la ieşire cu formula „Nenea, îmi dai mie să duc căruţul?“.

Copiii din parcările hypermarketurilor ieşene

Daţi CLICK pe imagini pentru o galerie foto cu copiii care împânzesc parcările magazinelor ieşene

Mulţi acceptă „deal-ul“, iar copilul se alege în schimbul îndeplinirii sarcinii cu moneda  de 50 de bani, pe care o colectează în momentul în care „parchează“ dispozitivul de transport. Într-o oră „cu vad“, copilul ajunge să strângă chiar şi 20 de lei. În medie, stă zilnic în parcare 3-4 ore. Cu toate acestea, nu se poate bucura de munca lui. O doamnă cu fuste colorate, care se recomandă drept mama lui şi care-l supraveghează cu atenţie de la câţiva zeci de metri distanţă, îi cere periodic să predea captura.

Se arată iritată când fotograful „Adevărul“ încearcă s-o surprindă. „Pentru ăia mici adun banii, să le iau de mâncare. Ce să fac? Să fur, să dau în cap?“, spune „protectorul“ băiatului. Clienţii magazinului au început să-i neglijeze pe cerşetori şi să-i considere o imagine obişnuită. Cei de la Poliţie spun că fac eforturi să anihileze fenomenul, dar că legea nu-i ajută prea mult. „În situaţii de genul acesta, nu putem decât să-i sancţionăm contravenţional pe părinţi“, a spus Alina Vezeteu, purtătorul de cuvânt  al Poliţiei Iaşi.

Copii exploataţi de adulţi în parcare la supermarket

Grupul de copii care acţionează în parcarea supermarket-ului din Podul de Piatră este format, de regulă, din patru copii. Una dintre strategiile acestora este să-i abordeze pe clienţi de cum aceştia ies pe uşa magazinului.

Stau la intrare, în zona cărucioarelor, şi-i pândesc pe clienţii care ies cu coşul plin de cumpărături. Imediat ce şi-au identificat „ţinta“ pleacă după ea până la autoturism şi aşteaptă ca respectivul să termine de pus cumpărăturile în maşină. Apoi începe „negocierea“. „Nenea, îmi dai mie să duc căruţul?“.

La unii dintre clienţi au noroc şi, după ce pun mâna pe căruţ, aleargă cu el până la standuri, unde-l aşează în rând şi scot fisa de 50 de bani. Apoi, se duc cu banii în mână spre marginea parcării unde, de cele mai multe ori, îi aşteaptă un adult care colectează banii.

După ce-i lasă câştigul o iau de la capăt. „Pentru ei adun, să le iau de mâncare. Ce să facem?! Să furăm?! Să dăm în cap?!“, explică una dintre femeile care colectează banii de la minori. Puştii au însă şi alte metode de a pune mâna pe bănuţ, atunci când pânda de la ieşirea din magazin nu dă roade. Se împrăştie printre maşinile din parcare în căutarea cărucioarelor abandonate, pe care apoi le duc la stand şi îşi iau fisa. Suma pe care minorii o obţin în acest mod poate ajunge şi până la 20 de lei pe oră, iar puştii petrec în medie cam trei-patru ore plimbând cărucioare în parcarea supermarket-ului.

Cu bicicleta prin parcare, în căutarea bănuţilor
O altă „echipă“ de copii care se ocupă cu acelaşi lucru a găsit o metodă mai rapidă de a pune mâna pe cărucioarele lăsate la întâmplare prin parcare. Unul dintre ei se plimbă cu bicicleta printre autoturisme, iar în momentul în care a identificat sursa de venit, îi dă de ştire celuilalt care merge şi colectează banii. Aceştia însă nu petrec mai mult de jumătate de oră în parcarea supermarket-ului şi, după ce strâng 5-10 lei, pleacă din zonă.

Nu numai copiii câştigă bani în acest mod. În parcarea aceluiaşi supermarket pot fi văzuţi zilnic mai mulţi adulţi, care adună cărucioarele abandonate printre maşini. Nici aceştia nu obişnuiesc să petreacă mai mult de o oră cu plimbatul cărucioarelor şi pleacă după ce adună banii de la 10-15 coşuri de cumpărături.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite