Un bătrân rănit într-o explozie a fost plimbat 460 de kilometri, de la un spital la altul, din lipsă de paturi pentru arşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Marii Arşi” sunt în continuare o categorie de pacienţi defavorizaţi în România, din cauza lipsei de paturi destinate îngrijirii lor.

Problema paturilor pe care să fie internate şi tratate victimele incendiilor sau exploziilor nu a fost încă rezolvată.

Cu toate că, informaţiile din ultimele luni arătau că la finalul lui 2016 vor fi date în folosinţă noi clinici de chirurgie plastică, cu compartimente pentru „Marele Ars”, pacienţii care suferă arsuri sunt încă plimbaţi prin diferite centre medicale din ţară pentru un loc de cazare şi tratament adecvat. 

Ultimul caz s-a înregistrat pe 28 decembrie, când un bărbat de 71 de ani din Miercurea-Ciuc, ars în urma unei explozii, a ajuns după aproape cinci ore în clinica de chirurgie plastică şi reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. 

Iniţial, victima a fost transportată la Spitalul Judeţean Mureş pentru primele îngrijiri medicale. Întrucât spitalul nu avea loc de internare pentru un pacient cu arsuri, bărbatul a fost transferat la Iaşi cu un avion. Bărbatul a ajuns la Spitalul „Sfântul Spiridon” miercuri seara, în jurul orei 19.00. Potrivit medicilor, pacientul prezintă arsuri pe 15% suprafaţă corporală. 

„Pacientul cu arsuri a fost transferat de la spitalul Mureş din lipsă de locuri. Bărbatul prezintă arsuri pe faţă, torace şi gât. În prezent, pacientul este internat cu prognostic pozitiv în clinica de chirurgie plastică a Spitalului «Sfântul Spiridon»”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. 

Până în vară, prin ordin de ministru, bolnavii din ţară cu arsuri peste 20% din suprafaţa corporală erau transferaţi aerian la Bucureşti. Din septembrie, în funcţie de disponibilitatea paturilor alocate arşilor în Capitală, victimele sunt menţinute sau transportate în spitale judeţene din centre universitare.

Din această cauză, în intervalul septembrie-octombrie, în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi au fost preluaţi doi pacienţi arşi, în stare gravă, din diferite zone ale ţării. În ciuda eforturilor echipei medicale, ambii bolnavi au decedat la Iaşi.

Potrivit profesorului ieşean Dragoş Pieptu, medicul care a semnalat imediat după tragedia din Colectiv că victimele trebuie transferate urgent în străinătate pentru a fi salvate, în ţară, şansele şansele marilor arşi sunt reduse.

„Un pacient cu arsuri de gradul II şi peste care afectează 40% din suprafaţa corpului are şanse minime de supravieţuire în România, indiferent unde este internat, datorită infrastructurii total improprii. Un asemenea ars, în ţări precum SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, Israel, are şanse mari de supravieţuire“, a explicat profesorul Dragoş Pieptu, medic primar chirurgie plastică la IRO Iaşi.

Citeşte şi:

Situaţia neverosimilă la un an de la Colectiv. În toată România sunt doar şase paturi pentru „marii arşi“. „La o tragedie similară trimitem pacienţii în străinătate“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite