Treabă tipic românească: managerul unui spital din Iaşi cere de ani buni un aparat medical performant, dar nu are spaţiu unde să-l monteze
0
Spitalul pentru Copii ‘’Sfânta Maria’’ din Iaşi, cea mai mare unitate de profil din Moldova, nu a avut niciodată un RMN, astfel că toţi copiii care aveau nevoie de aceste investigaţii erau trimişi la alte unităţi din oraş. În acest an, prin cadrul unui program de oncopediatrie, spitalul este pe lista celor care vor primi un astfel de dispozitiv extrem de costisitor. Managerul şi-a dat însă seama că nu are unde să-l monteze.
Lunar, 50 de copii care ajung la Spitalul de Pediatrie ‘’Sfânta Maria’’ din Iaşi au nevoie de testul de rezonanţă magnetică şi cum unitatea nu are un astfel de dispozitiv, părinţii trebuie să străbată oraşul pentru a le face celor mici aceste investigaţii.
Conducerea spitalului a cerut în repetate rânduri sprjin fianciar de la Ministerul Sănătăţii, precum şi de la autorităţile locale întrucât un astfel de aparat costă jumătate de milion de euro, prea mult pentru bugetul lor. Salvarea pare că a venit anul acesta, când printr-un program de oncopediatrie desfăşurat la nivel naţional, spitalul s-a aflat pe lista celor care urmează să fie dotate cu acest dispozitiv.
Numai că apare o problemă: unitatea nu are un spaţiu adecvat pentru montarea lui.
‘’Deocamdată trebuie să demarăm licitaţiia, care probabil va avea loc la sfârştul acestei luni. Pentru că este o valoare mare probabil va dura cel puţin trei luni de zile. Până atunci noi trebuie să e ppregătim şi să organizăm spaţiul în care acest RMN trebuie amplasat. Este o întreagă problemă aici pentru că trebuie un spaţiu cu o destinaţie clară, pe care noi nu-l avem în momentul de faţă’’, spune Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie din Iaşi.
Programul de oncopediatrie se derulează cu fonduri europene.
Vă mai recomandăm: