Tragedie în lumea parașutismului. Un campion român a murit în timpul unui antrenament în Polonia

0
0

Constantin-Sorin Enghel era comandantul Aeroclubului Teritorial Iași. Avea mii de salturi la activ. Anunțul tragic a fost făcut de președintele Federației Aeronautice Române.

A fost comandantul Aeroclubului Teritorial Iași  FOTO Facebook/Constantin-Sorin Enghel
A fost comandantul Aeroclubului Teritorial Iași FOTO Facebook/Constantin-Sorin Enghel

Tragedie în lumea parașutismului: un campion român a murit în timpul unui antrenament în Polonia. Este vorba despre Constantin-Sorin Enghel, care s-a stins din viață antrenându-se pentru a pune voalura tricoloră într-o formație care intenționa să stabilească un nou record european.

Era instructor de parașutism de cel mai înalt nivel, comandant al Aeroclubului Teritorial Iași, iar toată viața și-a dedicat-o parașutismului. Avea la activ peste 3.600 de salturi. 

Autoritățile poloneze anchetează împrejurările în care s-a produs accidentul.

Un model de profesionalism

Anunțul decesului acestuia a fost făcut de președintele Federației Aeronautice Române, George Rotaru, printr-un mesaj postat pe Facebook

Colegul și prietenul nostru Sorin Constantin E. s-a stins astăzi din viață într-un tragic accident de parașutism, în Polonia, unde se antrena pentru a pune voalura tricoloră într-o formație care intenționa să stabilească un nou record european. Comandant al Aeroclubului Teritorial Iași, instructor de parașutism cu toate calificările și o experiență de peste 3600 de salturi, coordonatorul Lotului Național de Parașutism - lucru relativ pe cupola, unul dintre membrii fondatori ai formației demonstrative Blue Wings, a fost mereu un model de profesionalism pentru toți cei din jur. Orice comentarii sunt inutile, sunt cercetări în desfășurare realizate de instituțiile abilitate. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!”, mesajul postat de George Rotaru, președintele Federației Aeronautice Române.

Doliu în lumea parașutismului

Tot anul acesta, în luna mai, un parașutist militar cu experiență, în vârstă de 38 de ani, și-a pierdut viața în timpul unui exercițiu pe Aerodromul din Boboc, Buzău. 

Accidentul a rezultat pe timpul manevrelor de aterizare, informează MApN.

Căpitanul Cosmin Constantin Scorțea, din Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, și-a pierdut viața miercuri, 25 mai, în urma unui accident survenit pe timpul unui exercițiu de parașutare pe Aerodromul din Boboc. Pentru stabilirea circumstanțelor producerii accidentului a fost sesizat Parchetul Militar. De asemenea, conform procedurilor legale, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene a ordonat constituirea unei comisii interne de investigare“, a transmis atunci Ministerul Apărării Naționale.

Căpitanul Cosmin Constantin Scorțea era angajat în Ministerul Apărării Naționale din 2007, avea la activ 67 de salturi. Era căsătorit și avea un copil.

Cu două zile de la acest tragic accident, un tânăr de 21 de ani din Târgu Mureș a ajuns la spital în stare extrem de gravă, după ce a sărit cu parașuta, iar aceasta nu s-a deschis complet. Băiatul este membru al aeroclubului din oraș.

În avionul din care a sărit tânărul s-au aflat alți zece elevi parașutiști. Au sărit din aeronavă în serii de câte patru. Inspectorii Autorității de Investigație și Analiză pentru Siguranța Aviației civile urmează să cerceteze cauzele care au dus la accident înfiorător.

Se poate întâmpla ca parașuta principală să nu se deschidă din cauza unor curenți de aer, unei greșeli de pliaj și atunci începe să fâlfâie sau se deschide parțial. Modalitatea clasică este delargarea sau desprinderea parașutei principale și deschiderea parașutei de siguranță. Dacă nu se face acest lucru se riscă ca parașuta de siguranță să se înfășoare în jurul parașutei principale”, subliniază Radu Adrian Crăciun, parașutist veteran la Aeroclubul României. 

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite