„Tichie de mărgăritar“ pentru Ambulanţa Iaşi: tablete de 2.600 de euro bucata, folosite în ambulanţele uzate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabletele de lux cu care au fost dotate ambulanţele din Iaşi FOTO: Ziarul de Iaşi
Tabletele de lux cu care au fost dotate ambulanţele din Iaşi FOTO: Ziarul de Iaşi

Serviciul de Ambulanţă din Iaşi a primit 51 de tablete moderne, care costă aproximativ 2.600 de euro bucata (11.000 de lei), în condiţiile în care două treimi din parcul auto trebuie casat. Reprezentanţii SAJ consideră că ar fi fost mult mai util să se cumpere întâi ambulanţe şi apoi să fie dotate cu tehnologie de ultimă oră.

Au tablete de lux, dar circulă cu ambulanţe uzate care trebuie scoase din circulaţie. Este situaţia ridicolă cu care se confruntă din această lună angajaţii Serviciului de Ambulanţă din Iaşi.

51 de tablete achiziţionate printr-un program european de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au fost atribuite către SAJ Iaşi. Iar costul lor nu este deloc de neglijat: 2.600 de euro bucata. Şi asta în condiţiile în care din cele 60 de maşini câte sunt în parcul auto al Ambulanţei, 40 ar trebui casate pentru că au peste 500.000 de kilometri la bord.

Conducerea SAJ Iaşi consideră că prioritar ar fi trebui să fie investiţia în autospeciale, şi nu în tablete. 

‘’Esenţial este să avem mijlocul de transport care să ajute la deplasarea în siguranţă a pacientului şi a echipajului medical. Parcul auto se degradează pe zi ce trece şi înlocuirea maşinilor nici nu se ia în discuţie. Era mai bine dacă aceste tablete erau prevăzute pe nişte ambulanţe noi’’, spune Florin Agapi, directorul SAJ Iaşi. 

Aceste tablete de lux au rolul de a transmite informaţiile în timp real de la dispecerat către echipajele de pe ambulanţă şi de la ambulanţă către spitalul unde urmează să fie direcţionat pacientul. Numai că este nevoie neapărat de semnal, iar în multe dintre localităţi acesta lipseşte, dar şi de personal suplimentar. Deşi deocamdată încă sunt în faza de testare, se pare că tabletele mai mult le îngreunează munca angajaţilor. 

‘’Până la urmă cred că toate informaţiile vor fi introduse în tablete la finalul misiunii pentru că altfel ar trebui ca echipajul nostru să îi administreze cu o mână tratamentul bolnavului, iar cu alta să introducă datele în fişa electronică, ceea ce nu prea este posibil. O altă soluţie ar fi să suplimentăm personalul, ceea ce iar nu ne permitem’’, mai spune directorul Florin Agapi. 

Mai multe tablete decât ambulanţe

Şi mai ridicol este că Ambulanţa Iaşi are mai multe tablete decât maşini de intervenţie. Numai astăzi, din cele 60 de ambulanţe, 13 se aflau în service. 

Ca să facă faţă numărului mare de solicitări ar trebui ca numărul de autospeciale să se dubleze. Singura speranţă ca acest lucru să devină realitate este tot un program pe fonduri europene. 

‘’Ne dorim să se implice Consiliul Judeţean Iaşi în programe europene şi să cumpere ambulanţe având în vedere situaţia dezastruoasă a parcului nostru auto. Sper să se audă această dorinţă a noastră şi să ne ajute’’, spune asistent medical principal Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt al SAJ Iaşi. 

Vă mai recomandăm:

Serviciile de salvare, ruletă rusească în Iaşi. Ambulanţa şi SMURD, copleşite de numărul uriaş de urgenţe reclamate

Ocolul Pământului de 15 ori cu Salvarea. Zeci de ambulanţe-fier vechi transportă bolnavii la spitalele din Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite