Serviciile de salvare, ruletă rusească în Iaşi. Ambulanţa şi SMURD, copleşite de numărul uriaş de urgenţe reclamate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În judeţul Iaşi, serviciile de intervenţie medicală sunt depăşite de numărul de solicitări FOTO Facebook-ambulanta.iasi
În judeţul Iaşi, serviciile de intervenţie medicală sunt depăşite de numărul de solicitări FOTO Facebook-ambulanta.iasi

Serviciile de intervenţie medicală din judeţul Iaşi sunt depăşite de numărul de solicitări prin numărul unic de salvare 112.

Salvarea vieţilor omeneşti, în judeţul Iaşi, ţine de norocul pacientului de a prinde o maşină a SAJ sau SMURD disponibilă.

În ciuda adresabilităţii ridicate, a intervenţiilor de ordinul sutelor de mii efectuate într-un singur an, cele două servicii sunt limitate de numărul de maşini pe care le au în dotare.

Cazul academicianului Valeriu Cotea (90 de ani), ajuns sâmbătă, 16 aprilie, în stare gravă, la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, arată că, în unele zile, ambele servicii de intervenţii medicale sunt depăşite de numărul de solicitări.

Deşi intervenţia în cazul profesorului urma să fie făcută în municipiul Iaşi, în zona Agronomie, prima salvare a ajuns fără medic după aproape jumătate de oră de la apel, în timp ce autosanitara cu medic a ajuns la faţa locului după aproximativ 45 de minute.  

Potrivit reprezentanţilor SAJ şi SMURD, în momentul în care apropiaţii profesorului au solicitat ajutor la 112, echipajele cu medic de la SAJ şi cele de prim-ajutor de la SMURD erau în teritoriu, la alte intervenţii medicale.

Conform datelor înregistrate de SMURD, care coordona în acea zi intervenţiile medicale în judeţ, la adresa de unde s-a făcut solicitarea primul echipaj medical a ajuns după aproape jumătate de oră de la înregistrarea apelului prin 112. Reprezentanţii SMURD susţin că persoana care a anunţat cazul, mai exact un medic aflat la faţa locului, a precizat că bolnavul prezintă semne de dispnee (n.r. - greutate în respiraţie din cauza unor boli cardiace).

„La ora 12.00 a fost făcut apel pentru dispnee, fără alte acuze. Apelul a fost făcut de către o doctoriţă de la faţa locului. Echipajul de prim-ajutor care a intervenit la caz a mers la faţa locului după ce s-a eliberat de la un alt caz. Echipajul a ajuns la faţa locului la ora 12.26. Ulterior, la 12.44, a ajuns şi ambulanţa de tip C de la SAJ. Medicul coordonator din acea zi a procedat aşa cum se procedează peste tot în lume, adică a trimis la caz prima resursă disponibilă şi cea mai apropiată de acesta“, a explicat profesorul Diana Cim-poeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Starea profesorului se agravase când echipajul SMURD a ajuns la faţa locului, motiv pentru care paramedicii au solicitat ambulanţă cu medic, între timp demarând procedurile de resuscitare.

„Apelul către noi a fost înregistrat la 12.37, iar la 12.38 ambulanţa a plecat spre Agronomie, ajungând acolo la 12.44. Echipajul nostru a continuat procedurile de resuscitare începute deja de echipajul SMURD şi, cel mai important, a reuşit dezobstrucţia căilor respiratorii, adică a reuşit să îndepărteze acele bucăţi de portocală care determinaseră asfixia mecanică. În momentul primului apel, cele două ambulanţe de pe Iaşi, cu medic, se aflau la alte intervenţii în teritoriu“, a precizat asistent principal Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ.

Potrivit acestuia, pe fiecare tură, de câte 12 ore, SAJ are la dispoziţie câte două ambulanţe cu medic pentru a interveni la cazurile preluate prin 112.

Reprezentatul SAJ a precizat că serviciul deţine de aproape două ori mai puţine ambulanţe decât necesarul stabilit în funcţie de adresabilitatea judeţului. „Raportul făcut public la nivelul Bucureştiului este valabil şi în restul teritoriului. Ne confruntăm cu lipsă de personal şi cu mijloace insuficiente pentru a face faţă volumului de muncă“, a mai arătat purtătorul de cuvânt al SAJ.

Citeşte şi:

Cele mai stupide apeluri la Ambulanţa din Vaslui: „Alo, am înghiţit o şopârlă“, „Aveam nevoie de un taxi“, „Mi-a ieşit o bubiţă între degetele de la picioare“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite