Surse guvernamentale: fabrica proiectată de Volkswagen în Europa de Est ar putea fi construită pe terenurile unui fost colos industrial din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii gigantului auto Volkswagen au anunţat recent că intenţionează să construiască o nouă fabrică în Europa de Est. Proiectul ar putea fi dezvoltat în România, Bulgaria sau Turcia.

Oraşul Iaşi este luat în calcul de autorităţile române ca potenţială propunere către şefii grupului auto Volkswagen, care intenţionează să deschidă o nouă fabrică în Europa de Est, au declarat surse guvernamentale citate de G4Media.ro.

Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a declarat pentru publicaţia citată că ar putea încerca preluarea a 80 de hectare din platforma fostului colos industrial Fortus, aflate la periferia municipiului Iaşi, pentru a le oferta celor de la Volkswagen.

Fostul Combinat de Utilaj Greu Fortus trece printr-un proces de insolvenţă lung şi controversat, iar situaţia ultimilor 250 de angajaţi este critică. „Avem discuţii cu Casa de Insolvenţă Transilvania, care este administratorul judiciar al companiei Fortus Iaşi, pentru a prelua la Consiliul Judeţean 80 din cele 120 de hectare deţinute de companie. E un proces complicat, trebuie şi acceptul Autorităţii de Administrare a Activelor Statului, care e acţionar, noi discutăm la guvern de acest lucru”, a declarat Maricel Popa, pentru G4Media.ro.

Pe de altă, Mihai Chirica, primarul Iaşiului, a declarat că municipalitatea este dispusă, de asemenea, să cedeze câteva zeci de hectare din parcurile industriale administrate pentru realizarea proiectului. ”Pe lângă disponibilitatea fizică a halelor şi terenurilor deja existente, în oraş există o reţea de licee şi şcoli tehnice care furnizează forţă calificată de muncă, plus forţa de muncă disponibilizată de la combinatul Fortus şi pe care ştim cum să o aducem înapoi”, a declarat primarul Chirica pentru G4Media.

Consiliul de supraveghere al Grupului Volkswagen, cel mai mare producător de automobile din Europa şi al doilea cel mai mare producător auto din lume, a anunţat vineri, 16 noiembrie, că este în căutarea unei facilităţi de producţie în Europa de Est.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a explicat, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, că dezvoltarea lentă a infrastructurii şi interesul scăzut al autorităţilor ar putea cauza ratarea acestei noi oportunităţi de dezvoltare.

„Decizia celor de la Volkswagen face parte din noul plan de atribuire a uzinelor. Astfel, fabricile din Emden şi Hanovra (Germania) se vor axa pe producţia de maşini electrice, iar producţia Passat din Emden se va muta în uzina Kvasiny, Republica Cehă. Din acest motiv,  producţia modelelor Škoda Karoq şi Seat Ateca, în prezent în Kvasiny, va trebui mutată, începând cu anul 2023, într-o altă uzină pe care grupul vrea să o deschidă în Europa de Est“, explică Siefried Mureşan în scrisoarea citată.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite