Sfidare de doctor acuzat de corupţie. S-a întors şef în spitalul în care a fost prins în flagrant luând şpagă de la studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În biroul profesorului Carmen Dorobăţ procurorii DNA au găsit 20 de carnete studenţeşti printre filele cărora se aflau câte 100 de euro FOTO ziaruldeiasi.ro
În biroul profesorului Carmen Dorobăţ procurorii DNA au găsit 20 de carnete studenţeşti printre filele cărora se aflau câte 100 de euro FOTO ziaruldeiasi.ro

Profesorul Carmen Dorobăţ, medic cercetat pentru fapte de corupţie, a revenit pe funcţia de manager a Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.

Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist, îşi reia atribuţiile de director după ce, în mai 2015, contractul de management încheiat cu Consiliul Judeţean Iaşi, ordonatorul de credite al Spitalului de Boli Infecţioase, i-a fost suspendat deoarece judecătorii hotărâseră ca medicul să fie judecat sub control judiciar. Carmen Dorobăţ şi-a reluat atribuţiile de director după ce judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis, la finalul lunii martie 2016, să-i fie înlăturată măsura controlului judiciar. 

Ulterior, Consiliul Judeţean a dispus pe 22 aprilie revenirea medicului pe funcţia de manager a spitalului. „Prin această hotărâre, CJ a respectat şi a pus în aplicare decizia instanţei“, a arătat Sebastian Tătaru, purtător de cuvânt al CJ. 

Revenirea medicului judecat pentru luare de mită, complicitate la luare de mită şi fals intelectual pe funcţia de manager a Spitalului de boli Infecţioase a atras nemulţumirea mai multor membri din Consiliul de Administraţie al unităţii medicale care au refuzat să se prezinte la şedinţa de miercuri, 27 aprilie, în care trebuia să se ia act de noua schimbare de la nivelul conducerii. Mai mult, preşedintele CA, profesorul Mircea Onofriescu, reprezentantul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, şi-a dat demisia din această funcţie acuzând CJ că nu a respectat legea şi nu a anulat contractul de management chiar dacă avea bazele legale la îndemână.

„Într-o ţară normală, după ce se întâmplau evenimentele care au s-au petrecut în cazul de faţă, contractul de muncă era anulat. Din păcate, politicul este cel care decide cine este manager la spitale. Dumneaei a lipsit mai mult de 90 de zile din spital şi, cu toate astea, s-a făcut suspendare în loc să se facă anulare. Dacă atunci se proceda corect, lucrurile erau tranşate şi rezolvate. De aceea, consider că CJ a făcut o greşeală. Din punctul meu de vedere, dacă tu, manager, faci nişte ilegalităţi de genul acesta cu studenţii, lucruri care sunt total reprobabile, cum poţi tu, CJ, să pui acest manager să conducă un spital şi să ruleze nişte sume impresionante de bani”, a precizat profesorul Mircea Onofriescu.

Fostul preşedinte CA a explicat că contractul de management al lui Carmen Dorobăţ trebuia să înceteze după ce a fost arestată, având în vedere că managerul a lipsit mai mult de 90 de zile din spital. Prevederea este precizată la articolul 22, litera (p), din Ordinul 1384/2010 (privind aprobarea modelului-cadru al contractului de management şi a listei indicatorilor de performanţă a activităţii managerului spitalului public).

Conform acestuia, „contractul de management încetează în cazul situaţiilor de indisponibilitate a managerului care depăşesc 90 de zile consecutiv”. În 2015, după ce a fost arestată - mai întâi preventiv şi apoi la domiciliu - Carmen Dorobăţ nu a putut desfăşura activitatea managerială şi nici medicală timp de 107 zile, aspect sesizat CJ şi de managerul interimar al spitalului de la acea vreme, dr. Mihnea Hurmuzache.

În replică, CJ a precizat că potrivit aceluiaşi ordin şi Legii sănătăţii, contractul de management se anulează doar după ce CA al spitalului propune ordonatorului de credite încetarea acestuia. În cazul de faţă, potrivit ultimei hotărâri de CA a Spitalului de Boli Infecţioase transmise CJ pe 13 iulie 2015, consiliul a cerut suspendarea contractului profesorului Carmen Dorobăţ, şi nu anularea acestuia.

Carmen Dorobăţ este judecată pentru fapte de corupţie în legătură cu activitatea sa didactică de la UMF Iaşi, universitate din care şi-a dat demisia în martie 2015. Directoarea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile pe 31 ianuarie 2015, după ce, cu o zi mai devreme, procurorii DNA au ridicat din biroul acesteia 20 de carnete studenţeşti printre filele cărora se găseau câte 100 de euro.

Potrivit procurorilor DNA, în schimbul celor 2.000 de euro, medicul i-ar fi ajutat pe studenţi să promoveze cu nota 9.00 examenul la disciplina Anestezie Generală, coordonată atunci de soţul său, Gheorghe Dorobăţ. În total, managerul, împreună cu soţul său, ar fi primit bani de la 124 de studenţi pentru promovarea examenelor. După declanşarea scandalului, conducerea Spitalului de Boli Infecţioase a fost schimbată de patru ori. 

Citeşte şi:

Sistemul şpăgii la soţii Dorobăţ. Cuplul de profesori arestat la UMF Iaşi funcţiona cu sincope la luarea mitei: „Te sfătuiesc să fii drăguţ şi să nu enervezi! Da?“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite