Şanse la viaţă pentru bolnavii cu cancer: Institutul Oncologic Iaşi face transplant medular după o aşteptare de un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IRO Iaşi FOTO Radio Iaşi
IRO Iaşi FOTO Radio Iaşi

Institutul Regional de Oncologie Iaşi devine al cincilea spital de stat din ţară în care se realizează transplant medular. Până la finalul anului, doi pacienţi vor beneficia de procedura medicală.

Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO) a efectuat prima recoltare de celule stem. Procedura medicală s-a realizat luni, 13 noiembrie, la un pacient de 47 de ani diagnosticat cu un cancer rar, mielom multiplu.

Prima recoltare de celule stem hematopoietice prin afereză din sângele periferic de la bolnavul de 47 de ani s-a efectuat în serviciul de specialitate din cadrul Compartimentului de transplant celule stem hematopoietice al institutului ieşean.

Potrivit specialiştilor, afereza reprezintă o primă etapă a autotransplantului medular. IRO a precizat într-un comunicat de presă că procedura s-a desfăşurat în condiţii optime. „S-a recoltat cantitatea necesară de celule stem pentru transplant şi pacientul se va externa în condiţii bune. Efectuarea procedurii de transplant la acest pacient este programată în prima săptămână din luna decembrie“, se arată în sursa citată. 

Celulele stem recoltate au fost transportate cu o firmă specializată către banca de celule stem hematopoietice de la Institutul Fundeni din Bucureşti, întrucât IRO Iaşi nu a obţinut încă de la Agenţia Naţională de Transplant acreditarea necesară. 

„Am încheiat cu institutul bucureştean o colaborare până când vom obţine şi noi acreditarea băncii de celule stem de la IRO Iaşi. Acum, suntem în etapa în care completăm dosarul cu actele cerute de Agenţia Naţională de Transplant. Prin urmare, celulele recoltate la începutul săptămânii au fost transportate pentru testare, prelucrare şi îngheţare la Institutul Fundeni. Ulterior, celulele prelucrate vor fi transportate la Iaşi, tot cu o firmă specializată, urmând să facem transplantul pe 4-5 decembrie“, a explicat ec. Mirela Grosu, managerul institutului ieşean. 

Medicii de la IRO efectuează o nouă recoltare de celule stem, la un al doilea pacient, pe 20 noiembrie. Cel de-al doilea bolnav va fi transplantat, de asemenea, în luna decembrie. Pentru îngrijirea celor doi pacienţi care vor fi transplantaţi la Iaşi până la sfârşitul anului, Ministerul Sănătăţii a alocat IRO 177.000 de lei. Compartimentul de transplant celule stem hematopoietice de la IRO Iaşi a fost realizat după o investiţie de 3,3 milioane de lei a Ministerului Sănătăţii.

Citeşte şi:

O „boală“ gravă a sistemul sanitar: la Iaşi, un centru modern pentru bolnavi de cancer stă nefolosit. Lipseşte o hârtie

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite