Proiect în premieră la Iași. Ghidaj audio stradal pe cinci trasee culturale, cu „Fonogramele memoriei“

0
0

În premieră, la Iași există un ghidaj audio pe cinci trasee culturale, în cadrul proiectului „Fonogramele memoriei”. Fișierele pot fi accesate cu ajutorul codurilor QR de pe trotuare.

Fonogramele Memoriei, Iași   Sursa foto: Maria Bilasevschi
Fonogramele Memoriei, Iași Sursa foto: Maria Bilasevschi

În era digitală, este posibil să aflăm live poveștile străzilor pe care ne plimbăm, de la un muzeograf invizibil, care să ne șoptească în ureche relatări istorice despre monumentele pe lângă care trecem, întâmplări vesele sau dramatice cu personalități care au pășit pe ulițele târgului în diverse epoci. 

La Iași, acest lucru este posibil începând de sâmbătă, 24 septembrie, cu ajutorul tehnologiei digitale. În premieră, ieșenii, dar și turiștii, vor avea acces la ghidaj audio pe cinci trasee culturale, care urmează topografia străzilor centrale în care există o concentrare de monumente istorice și de for public: B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt, B-dul Carol I, Strada Lăpușneanu, B-dul Independenței și Strada Cuza Vodă.

Fișierele audio sunt integrate în harta website-ului www.monumentediniasi.ro și pot fi accesate cu ajutorul codurilor QR, pe care le ieșenii sau turiștii le pot descoperi pe trotuar, sub forma unor desene de tip graffiti.

Povestea Străzii Lăpușneanu

În Iașul de altădată, locul întâlnirilor galante, al magazinelor cu scumpeturi care prezentau ultima modă de la Paris și Viena, ultimele invenții sau cele mai noi partituri muzicale era Ulița Sârbească. Botezată strada Lăpușneanu în 1866 de către Dimitrie Gusti, primul primar al Iașului, aceasta era locul preferat pentru plimbări, cumpărături și relaxare, în care puteau fi surprinse cel mai bine atmosfera și spiritul târgului. Era locul în care seara, elita educată a orașului își dădea întâlnire în locantele care împodobeau strada, pentru a comenta ultimele știri din gazete sau pentru a urmări vreo piesă de teatru în grădinile de vară.

Duduile serveau prăjituri la cofetăriile cochete care purtau neapărat denumiri franțuzite, iar marii boieri își fumau pipele aristocratic la Jockey Club făcând politică și afaceri. Pe scurt: nu de puține ori, tot poporul Iașului, cu mai multă sau mai puțină dare de mână, dădea năvală la o plimbare pe strada Lăpușneanu, mai ales când se petreceau celebrele bătăi cu flori, veritabile târguri ale căsătoriilor”. Așa începe prima parte a poveștii străzii Lăpușneanu, fosta Uliță Sârbească.

Realizarea ghidajului audio face parte din proiectul „Fonogramele memoriei”, implementat de Asociația „Societatea de Studii Istorice din România”, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici filiala Iași și Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Iași, cu o co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).

Proiectul „Fonogramele memoriei” își propune să pună în valoare patrimoniul istoric arhitectural al urbei, cu ajutorul tehnologiei digitale, cu impact asupra creșterii vizibilității orașului Iași, în contextul turismului cultural. O altă activitate importantă a proiectului, care va fi derulată în săptămânile ce urmează este maparea a 30 de clădiri istorice importante de pe traseele menționate.

Practic, fiecare clădire va beneficia de o prezentare – scurte filme realizate de specialiști (istorici, critici de artă), texte sau fotografii de epocă. De asemenea, echipa proiectului propune publicului ieșean și realizarea a patru tururi ghidate de către istorici pe străzile centrale ale orașului. Unul dintre acestea se va adresa unui public mai puțin prezent la activitățile culturale de promovare a patrimoniului cultural, din motive obiective: persoanele nevăzătoare. Ghidajul audio va fi, în acest caz, un instrument util, care le va conferi un acces mai facil la activități culturale.

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite