Primarul, viceprimarul şi şeful Ocolului Silvic ai oraşului Hârlau au fost reţinuţi de DNA: mită în uşi pentru contracte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA Iaşi au dispus în cursul nopţii de joi spre vineri reţinerea pentru 24 de ore a primarului şi viceprimarului oraşului Hârlău, precum şi a şefului Ocolului Silvic din localitate.

Alături de primarul Constantin Cernescu, viceprimarul Florin Ţăpuşă şi de Ioan Amariei, procurorii DNA au mai dispus reţinerea şi a lui Mihai Vatavu, şoferul personal al şefului Ocolului Silvic Hârlău. Acuzaţii din acest dosar sunt de luare de mită şi abuz în serviciu sau fals intelectual.

Potrivit ordonanţei de reţinere. în perioada iunie –septembrie 2014, Ioan Amariei, în calitate de şef al Ocolului Silvic Hîrlău şi reprezentant al achizitorului - Direcţia Silvica Iaşi, a pretins şi primit de la un om de afaceri (denunţător în cauză) mai multe foloase, care au constat în: trei uşi de garaj în valoare de 7.000 lei, montate la o anexă a Ocolului Silvic Hîrlău; neplata unei lucrări în valoare de 7.000 lei, pe care omul de afaceri o executase la locuinţa acestuia.

„Aceste foloase au fost obţinute de inculpat fie ameninţându-l pe omul de afaceri că societatea sa nu va mai fi propusă pentru alte contracte de lucrări pe raza Ocolului Silvic Hîrlău, fie ca urmare a promisiunilor că va face propunere la Direcţia Silvică Iaşi, pentru ca o lucrare să fie atribuită firmei administrate de martorul denunţător”, au precizat anchetatorii. Aceştia au mai arătat că, în septembrie 2014, Amariei i-ar fi cerut aceluiaşi om de afaceri 10.000 de lei, iar în perioada februarie - decembrie 2015 să elibereze diferite cantităţi de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară. „Într-una dintre situaţii, şeful Ocolului Silvic Hîrlău a beneficiat de ajutorul inculpatului Vatavu Mihai, şofer personal al acestuia, care a ridicat şi transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fără ca suma de bani rezultată în urma vânzării să intre în evidenţele instituţiei al cărei angajat era”, au mai arătat procurorii.

Acuzaţiile aduse primarului

Procurorii mai spun că în anumite cazuri Amariei ar fi acţionat la instigarea lui Constantin Cernescu, primarul oraşului. În ceea ce îl priveşte pe edil, pe 17 decembrie, Cernescu ar fi dispus şi determinat un subaltern să întocmească un proces verbal de recepţie în care să consemneze faptul că lucrarea „Extindere reţea alimentare cu apă şi branşamente în Pîrcovaci zona Anişoara Smit şi Pod Hrisculeni” era finalizată, aspect nereal, în realitate aceasta nefiind edificată în totalitate. „Astfel a fost creată o pagubă Primăriei Hîrlău în cuantum de 2433.43 lei, ce reprezintă cuantumul lucrărilor nefinalizate dar achitate de către unitatea administrativ teritorială”, au mai spus procurorii.
         
O altă acuzaţie este cea adusă viceprimarului oraşului, care în perioada august – septembrie 2015, ar fi efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de viceprimar al oraşului Hârlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt al unei societăţi comerciale (ce deţine un restaurant, o pizzerie şi o florărie), s-a implicat în negocierea şi încheierea de contracte, a ţinut legătura cu consultanţi ai firmei, a primit comenzi în numele societăţii şi a efectuat plăţi către angajaţi.

„În aceeaşi perioadă, inculpatul Ţăpuşă Florin, în calitate de viceprimar al oraşului Hîrlău, a determinat un angajat al Poliţiei Locale să permită unui autovehicul încărcat cu material lemnos tranzitarea unui drum de acces prevăzut cu barieră, fără ca şoferul să plătească taxa de 250 lei expres prevăzută de o Hotărâre a Consiliului Local. În aceeaşi calitate, inculpatul a dispus unui angajat aflat în subordinea sa ca în timpul orelor de program pentru care era pontat să aducă la îndeplinire activităţi de interes personal ale viceprimarului, cauzându-se prin aceasta o vătămare a intereselor legale ale Primăriei Hîrlău”, au încheiat procurorii.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite