Primarul de Iași, Mihai Chirica, scapă de dosarul Skoda după decizia CCR. Fapta s-a prescris

0
Publicat:

Judecătoria Bârlad a dispus încetarea procesului penal al primarului Iașiului, Mihai Chirica. Dosarul a fost înaintat în instanţă de către procurori în ianuarie 2021, pentru infracţiuni comise în 2013.

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași  Sursa foto: Primăria Municipiului Iași
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași Sursa foto: Primăria Municipiului Iași

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, scapă de dosarul Skoda după o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) privind prescrierea faptelor. Este vorba despre dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de abuz în serviciu cu privire la achiziţia de către municipalitate, prin leasing operaţional, a unor autoturisme Skoda. Luni, 16 ianuarie 2023, Judecătoria Bârlad a dispus încetarea procesului penal. 

Dosarul a fost trimis în instanţă de procurori în ianuarie 2021, pentru infracţiuni comise în anul 2013. Acum, în 2023, decizia a fost luată ca urmare a prescrierii faptelor, conform unei decizii a Curții Constituționale.

De acuzaţii au scăpat şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar: fostul primar Gheorghe Nichita, şefa Serviciului Juridic de la acea vreme, Doina Florescu, fostul şef al Serviciului Administrativ, Costică Eugen Chişcă şi fostul director al Direcţiei Tehnice, Petru Dumitru Tomorug.

De pe vremea când era viceprimar 

În anul 2013, potrivit rechizitoriului, Mihai Chirica (la acea vreme viceprimar), primarul în funcţie Gheorghe Nichita, Doina Florescu, Costică Eugen Chişcă şi Petru Dumitru Tomorug au demarat, pe 16 mai 2013, o procedură de achiziţie a patru contracte de leasing operaţional.

Atunci, în calitate de utilizator, municipalitatea ieşeană intra în posesia a trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, deşi, la acel moment, era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice preluarea în leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de patru ani.

Mihai Chirica, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, (...), în perioada februarie - mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda", precizau procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Primăria Iași nu este parte civilă în proces

DNA Iași a făcut primele audieri în dosarul Skoda în 2015, fiind stabilit un prejudiciu de peste 500.000 de lei. Fapta s-a petrecut în 2013, când era în vigoare o lege din 2009 dată de Guvernul Boc, prin care autoritățile publice nu aveau voie să cumpere în leasing autoturisme noi.

Conform procurorilor, Primăria Iași a ascuns destinația mașinilor făcând solicitarea și licitația pentru Poliția Locală. Ulterior însă, mașinile au fost folosite de personalul primăriei.

O altă neregulă identificată de procurori viza caietul de sarcini pentru licitație: toate caracteristicile indicau posibilitatea de a achiziționa o singură marcă și un singur producător. Au fost astfel încheiate nelegal patru contracte de leasing operațional pentru trei autoturisme Skoda Octavia și unul pentru o Skoda Superb.

Primăria Municipiului Iaşi a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal", mai spuneau anchetatorii. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite