Perle de top ale politicienilor din Iaşi. Cum a minţit Nichita că a fost coleg de echipă cu Gheorghe Hagi şi ce i-a căşunat lui Adomniţei cu steluţele UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Nichita se declară cu fiecare ocazie un pasionat al fotbalului FOTO Adevărul
Gheorghe Nichita se declară cu fiecare ocazie un pasionat al fotbalului FOTO Adevărul

Politicienii din Iaşi nu s-au putut remarca în ultimii ani cu reuşite administrative deosebite, în schimb au reuşit să intre în topul naţional al gafelor din declaraţii.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, se distanţează între politicienii din Iaşi cu şansele cele mai mari de a spune un o prostie în orice declaraţie publică.

Deşi are un vocabular redus şi cunoştinţe gramaticale limitate, şeful PSD Iaşi posedă în schimb o imaginaţie destul de bogată, iar accesele de grandomanie l-au determinat să producă, de-a lungul timpului, "perle" epocale.

1. Coleg cu Gică Hagi şi Mircea Sandu Una dintre cele mai celebre datează din 2005, atunci când proaspăt alesul primar al Iaşului a dat un interviu cotidianului Prosport, referitor la pasiunea lui pentru fotbal. Cotidianul avea chiar să titreze pe prima pagină: ”Coleg cu Gică Hagi şi Mircea Sandu!". Iată fragmentul din ziarul de sport referitor la afirmaţia din titlu:

"La 19 ani, Gheorghe Nichita a intrat la Facultatea de Construcţii din Bucureşti. Pentru că nu avea bani suficienţi pentru a-şi plăti dările, actualul primar al Iaşiului s-a dus la Bolintinul din Vale să joace fotbal pe un salariu de câteva sute de lei. «Am dat probe de joc şi am fost primit la antrenamente. Antrenorul era finul lui Angelo Niculescu, care pe vremea aceea era director tehnic la Sportul Studenţesc. După două săptămâni de antrenamente, tehnicianul mi-a spus că nea Angelo mă aştepată în Regie. M-am dus la antrenamentele Sportului şi am dat probe de joc. Lui Angelo Niculescu i-a plăcut de mine, dar mi-a spus să aleg între şcoală şi fotbal. După o lună în care m-am antrenat cot la cot cu Hagi, Sandu sau Cazan, nea Angelo mi-a spus că va fi greu să prind echipa, mai ales că pe postul meu juca «Regele» Hagi. Aveam 19 ani şi nu puteam risca. Am ales să-mi continuu studiile şi cred că am făcut pasul cel bun. Dacă rămâneam să joc fotbal, probabil că nu ajungeam la nivelul la care sunt acum. Oricum, faptul că am fost coleg de vestiar cu fotbalişti celebri înseamnă foarte mult», a spus Nichita."

Afirmaţia primarului s-a dovedit o minciună colosală. Gheorghe Nichita este cu 9 ani mai bătrân decât Gheorghe Hagi, deci este exclus să se fi antrenat împreună. Şanse infime sunt şi să-l fi "prins" la echipă pe Mircea Sandu, care e cu 4 ani mai în vârstă decât edilul de Iaşi.

2. "Cărbunele este o resursă regenarabilă" În 2011, în plin scandal legat de lipsa de performanţă a sistemului centralizat de încălzire din Iaşi, primarul Gheorghe Nichita declara: “Unii vor să radem CET-ul. Nu vreau să-i acuz, dar poate nu ştiu foarte bine despre aceste sisteme. Unii merg pe gaz metan, dar în următorii 20 de ani gazul metan va fi enorm de scump, ceea ce înseamnă că gigacaloria va fi din ce în ce mai scumpă. Până şi cei care locuiesc la apartamente şi au încălzire pe gaz metan când vor face calculelele vor vedea că de fapt e mai ieftin la CET. Ori cărbunele nu va fi la fel de scump cum va fi gazul metan, pentru că rezervele de cărbune sunt regenerabile, pe când cele de gaz metan - nu. Este o chestiune de economie mondială, luăm bursele şi vedem asta. Ori la Iaşi avem un mare avantaj, avem un CET care funcţionează pe cărbune. Am chemat specialişti din Elveţia, din Olanda, care au făcut studii şi au spus: «domnule, e păcat să distrugeţi CET-ul pe care îl aveţi pentru că poate funcţiona şi pe cărbune, ceea ce înseamnă eficienţă, şi pe gaz metan şi pe păcur㻓.

3. Revoluţionar nerecunoscut. Într-o declaraţie din 2012, primarul Nichita spunea în premieră, spre suprinderea tuturor, că a avut merite în revoluţia din 1989. Primarul vorbeşte din postura de subinginer la "Ape". La Iaşi, în decembrie 1989, nu s-a tras niciun foc de armă: ”La Revoluţie eu am stat cu arma în mână la Timişeşti, pentru că atunci lucram la RAJAC. Zvonuri erau foarte multe şi nu puţine au fost momentele în care era să ne împuşcăm între noi. De la Timişeşti fugeam apoi prin oraş ca să calmez spiritele, că circulau zvonuri că apa ar fi otrăvită. Eu şi cu colegii mei am fi putut cere certificate de revoluţionari, dar nu am făcut acest lucru”.

4. Apărătorii teilor - cretini, isterici, manipulaţi.  Declaraţiile primarului de Iaşi devin cu atât mai halucinante, cu cât se îndepărtează mai tare de Moldova. În toamna anului 2014, după un eveniment muzical care a avut loc la Cluj, în cadrul căruia 50.000 de tineri au cerut demisia primarului de Iaşi pentru masacrul ecologic, Nichita a fost întrebat la Bucureşti, pe Arena Naţională cum va rezolva problema. „E o minciună. Îi numeri pe degetele de la o mână pe cei nemulţumiţi. Am câştigat alegerile locale cu 60%. Sunt câţiva oameni care mai critică. Nu vor tulbura ei prezidenţialele. Noi avem 11.600 de tei în Iaşi”, a explicat Nichita. În plus faţă  de protestul de la Cluj, peste 7.000 de ieşeni au semnat un petiţie online pentru replantarea teilor tăiaţi de municipalitate pe bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi.

5."Aud că omul care a marcat copacii în Copou era beat". Un alt scandal ecologic legat de primarul Nichita a fost generat de marcarea a peste 500 de arbori în Parcul Expoziţiei din Copou, unul dintre cele mai importante din Iaşi. În tentativă de a ascunde adevărul şi de a-şi ascunde incompetenţa, primarul a declarat în mai 2014: „Nu ştiu cine a dispus treaba asta (n.r.- marcarea copacilor), că tot se arunca vina dintr-o parte în alta. Am auzit tot felul de legende. Aud că cel care a marcat copacii era beat. Trebuie să vedem cine a făcut”.

6. "Cretini, isterici, bolnavi mintal". Declaraţia cea mai dură şi lipsită de respect în problema tăierii teilor de pe bulevardul Ştefan cel Mare fără consultarea populaţiei a fost dată pe 9 mai 2014: „Dacă specialiştii spun că trebuie să tăiem, vom tăia, dacă nu, nu. Dar nu toţi istericii care au făcut campanie electorală de un an şi ceva de zile spun şi au creat o imagine urâtă Iaşului că se taie teii din Iaşi. Nişte cretini, nu pot să spun altfel. Avem 11.600 de tei în Iaşi. Nu este nicio acţiune de tăiere a copacilor. Este aberant ce fac unii… Sunt unii bolnavi mintal. Nu le dau eu diagnostic, că nu sunt medic. Orice facem acum în oraş se răstălmăceşte“

7. Jet total, în loc de Jethro Tull. În vara anului trecut, în Iaşi a avut loc concertul formaţiei rock Jethro Tull, eveniment prezentat de primarul Gheorghe Nichita. Puteţi să-i ascultaţi, mai jos, declaraţia:


Viceprimarul Mihai Chirica, leit şefului său. Viceprimarul de Iaşi nu se poate lăuda că străluceşte la capitolul logică discursivă. De-a lungul timpului a făcut declaraţii imposibil de urmărit, dar cea cu adevărat memorabilă a fost produsă de Chirica în martie 2013, imediat ce a fost anunţat ca viitor lider PSD Iaşi, şi care poate fi intitulată: “Dacă ne-am uita prin clepsidra nisipului care curge prin mine…”

"Este momentul unei schimbări profunde în ceea ce înseamnă imaginea omului politic, destinele naţiunii privite din perspectiva unei vieţi politice. Voi m-aţi perceput corect, ca un om de administraţie, un tehnocrat, aşa cum, în principiu, dacă ne-am uita în clepsidra nisipului care curge prin mine, nu aş putea-o împărţi între om politic şi tehnocrat decât în favoarea tehnocratului. Rămân în continuare structurat pe valenţele mele de tehnocrat, dar cred că viaţa politică şi activitatea politică se va putea împleti cât se poate de corect, astfel încât acolo unde se ia o decizie care priveşte o acţiune a unui tehnocrat să fie luată cât mai în conform cu gândirea tehnică să spunem aşa, acolo unde matematica trebuie să funcţioneze la fel de bine şi în politică, ca şi în viaţa de zi cu zi. Cred că acelaşi lucru l-aţi reţinut şi la nivelul modului în care s-a reorganizat PSD, de la centru spre teritoriu, oameni care nu neapărat sunt oameni politici, dar care apar chiar şi în structuri guvernamentale".

image

Adomniţei şi stelele fără număr. Celălalt lider important din Iaşi, Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a produs una dintre cele mai celebre perle postdecembriste. În mai 2007, în timp ce era ministru al Educaţiei, aflat în timpul unei vizite la o şcoală din Brăila unde învăţau preşcolari.

adomnitei

Cristian Adomniţei a susţinut în faţa copiilor că pe steagul Uniunii Europene sunt 15 stele, şi nu 12 aşa cum este corect şi aşa cum îi spuneau şi copii. În cele din urmă şi-a recunoscut gafa cu următoare declaraţie: "Pentru că am avut un material, îl am şi acum pe birou şi mi-au scris că 15. Abia aştept să ajung la Bucureşti, să am o discuţie cu ai mei. Ei, ce-o să le fac, o să-i întreb câte stele sunt pe steagul Uniunii Europene şi dacă spun 15, staţi să vedeţi".

Adomniţei şi declaraţia bizară despre ministeriat. Tot în perioada în care era ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei a făcut una dintre cele mai greu de înţeles declaraţii pe care le poate face un politician. Întrebat despre abilităţile sale de conducere, a răspuns: "Nu m-am cerut niciodată ministru.(...) Era un domeniu pe care nu-l stăpâneam, nici acum nu-l stăpânesc, dar nici nu-mi propun".

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite