Pericol pentru copii şi bebeluşi: şase din nouă bolnavi de COVID-19 la Iaşi au vârste fragede şi sunt la ATI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Andrei Luca
FOTO: Andrei Luca

Dacă bătrânii şi bolnavii erau în centrul atenţiei la începutul pandemiei, odată cu tulpina Delta au crescut infectările în ceea ce priveşte copiii şi chiar bebeluşii.

Valul patru al pandemiei de coronavirus implică şi copiii, spre deosebire de perioadele anterioare, în care cei mai mulţi dintre pacienţi erau persoane de vârsta a treia, trecute, de altfel, în categoriile de risc. 

O situaţie alarmantă a fost transmisă de către medicii ieşeni, îngrijoraţi de numărul mare de copii infectaţi cu COVID-19, care s-au prezentat în ultimele săptămâni la spital.

Cel mai mic pacient cu COVID-19 are doar două săptămâni şi a fost recent operat pe cord deschis la un spital din străinătate, din cauza unei malformaţii. Medicii nu ştiu deocamdată cum s-a infectat bebeluşul, iar alături de el, la ATI, mai sunt internaţi alţi cinci copii, cu vârste de până la 5 ani.

„În zona roşie sunt şase pacienţi cu vârste între 13 zile şi cinci ani. Au o formă moderată a patologiei COVID-19. Sunt monitorizaţi în permanenţă pentru a reuşi să identificăm la timp un dezechilibru sau o disfuncţie de organ”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.

Copiii infectaţi la Iaşi au forme uşoare ale bolii, însă medicii preferă să îi ţină la Terapie Intensivă, pentru a fi supravegheaţi pe tot timpul internării.

„ Copiii se prezintă cu forme respiratorii, cât şi digestive, forme moderate de boală, dar necesită management specific în Terapie Intensivă, datorită particularităţii pacientului pediatric cu infecţie COVID-19. Se constată o creştere a incidenţei infecţiei în populaţia pediatrică în ultimele două săptămâni”, a transmis dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului pentru Copii.

Secţia de ATI a Spitalului „Sfânta Maria” din Iaşi este plină aproape încontinuu, aici prezentându-se pacienţi din toată zona Moldovei. De altfel, la nivel naţional, peste 60% dintre cazurile de COVID-19 în care sunt implicaţi copii, sunt la Iaşi.

În ceea ce priveşte numărul de minori vaccinaţi, judeţul Iaşi se află pe poziţia a treia la nivel naţional, cu aproape 9.000 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 12-19 ani, imunizaţi. Pe primele două poziţii în acest clasament se află Bucureştiul, cu peste 26.000 de persoane şi Clujul, cu aproximativ 11.000 de minori vaccinaţi.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a anunţat la începutul săptămânii că aproape 178.000 de elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani sunt vaccinaţi cu cel puţin o doză, iar peste 147.000 au schema completă, la începutul anului şcolar.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Antrenorul de fitness care a coordonat invadarea Crimeei, arestat în Cehia. Ucraina cere extrădarea acestuia

Analiză: La iarnă, nu preţul gazelor va fi problema, ci lipsa lor. „Pe lângă frig vom sta şi pe întuneric”

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite