Palatul Roznovanu, sediul primăriei din Iaşi. Loc încărcat de istorie şi poveşti fascinante

0
Publicat:

Palatul Roznovanu, situat în inima municipiului Iaşi, atrage, zi de zi, privirile trecătorilor. Dar puţini cunosc istoria acestei clădiri care, de-a lungul timpului, a adăpostit personalităţi şi evenimente importante.

Palatul Roznovanu FOTO Cristian Hitruc
Palatul Roznovanu FOTO Cristian Hitruc

Situat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi, în vecinătatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, actualul sediu al primăriei ascunde poveşti impresionante, la care au luat parte nume importante din istorie. 

Cum a ajuns Palatul Roznovanu sediul primăriei

Clădirea, cunoscută de foarte mulţi ieşeni ca fiind primăria Iaşului, a ajuns simbolul administraţiei locale în anul 1891. Atunci, primarul Vasile Pogor a cumpărat Palatul, care era o clădire foarte impresionantă a acelor vremuri, ce fusese martora poveştilor unei mari familii de boieri moldoveni, Rosetti-Roznovanu.

Vasile Pogor a dorit mutarea sediului primăriei în impunătoarea clădire din centrul oraşului, iar Palatul Roznovanu era de vânzare.

Nunuţa Roznovanu, pe atunci proprietara clădirii, hotărâse să cedeze, din cauza datoriilor pe care le avea, palatul construit de către strămoşii săi. Astfel, după ce toate formalităţile au fost îndeplinite, pe 18 octombrie 1891 a început mutarea birourilor administraţiei locale în fostele saloane.

Palatul are o istorie fascinantă

Palatul Roznovanu este un monument de arhitectură, construit în secolul al XVlll-lea şi a fost restaurat între anii 1830 şi 1833, de către cunoscutul arhitect Johann Freywald, cel care a proiectat şi Catedrala Mitropolitană din Iaşi. 

Până în 1891, când a ajuns sediu de primărie, celebra construcţie a fost reşedinţa familiei Rosetti-Roznovanu, cea mai puternică familie din Moldova. Cunoscută ca fiind una dintre cele mai importante case ale Iaşului, aceasta a găzduit foarte multe personalităţi, dar şi evenimente istorice importante. 

De exemplu, în anul 1788, la Palat s-a stabilit generalul rus Romanov şi întreaga diplomaţie rusă. În 1866, familia Roznovanu, susţinută de forţe politice din Rusia, a încercat organizarea unui complot prin care încerca să o aşeze, în scaunul Moldovei, pe Nunuţa Roznovanu, dar planul a fost un eşec. 

Printre figurile marcante care au trecut prin saloanele Palatului Roznovanu se numără Carol l, Natalia Kescu, ce a devenit Regina Serbiei în 1882, sau celebra soprană Hericlea Darclee.

În anul 1892, Palatul a fost folosit ca reşedinţă temporară a familiei regale, o parte din spaţiu fiind alocat autorităţilor locale.

Totodată, clădirea a jucat un rol foarte important şi în timpul Primului Război Mondial, între anii 1916 și 1918, când a găzduit sediile ministerelor conducerii politice refugiate de la Bucureşti.

Astfel, în încăperea în care se afă acum cabinetul primarului a fost biroul Regelui Ferdinand l, iar în actuala sală de şedinţe a Consiliului Local s-a întrunit, în 1918, Consiliul de Război al României. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite