Locuri încărcate de istorie şi de frumuseţe în județul Iași. Dacă ajungeți în zonă, trebuie neapărat să le vizitați FOTO
0Când vine vorba despre obiective turistice din Iaşi, foarte multe persoane se gândesc mai ales la cele din municipiu. Astfel, mulţi uită de frumuseţile existente în judeţ, locuri superbe care atrag toate privirile.
Una dintre principalele atracţii turistice din judeţul Iaşi este Castelul Sturdza de la Miclăuşeni. Acest palat, care este ridicat pe teritoriul unui fost conac, uimeşte vizitatorii prin frumuseţea sa. Construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturdza pentru soţia sa, pictoriţa Maria Ghica, fiica scriitorului Ioan Ghica, castelul a fost realizat în stil gotic şi are un etaj şi mansardă.
La exteriorul clădirii pot fi observate numeroase ornamente, bine păstrate, inspirate din blazonul familiei Sturdza. În împrejurimile conacului putem găsi o biserică şi un parc, în stil englezesc, care este întins pe 42 de hectare, fiind, la acea vreme, cel mai mare din Europa. Aici putem observa numeroase specii de arbori ornamentali dar şi foarte multe alei cu flori.
O parte din castel a fost restaurată, fiind transformată într-un complex muzeistic şi cultural, care poate fi vizitat de către turişti.
Palatul Cuza de la Ruginoasa, un loc ce trebuie vizitat
Un alt obiectiv important, ce se află în judeţul Iaşi, este Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de la Ruginoasa. Acesta este construit în stil neogotic, în anul 1804. Moşia este întinsă pe o suprafaţa de 14 hectare iar palatul conţine stiluri arhitecturale foarte interesante.
Palatul de la Ruginoasa, care are în jurul său un parc cu alei străjuite cu statui, bănci şi un iaz înconjurat de sălcii, a intrat în posesia lui Alexandru Ioan Cuza în anul 1862. Acesta l-a cumpărat, la licitaţie, de la Banca Moldovei, cu suma de 52.011 galbeni. Atunci, domnitorul a renovat complet palatul, dar şi grădinile, transformându-l în reşedinţă de vară.
Situl arheologic Cucuteni, loc încărcat de istorie
Chiar dacă se află la o distanţă de 59 de kilometri de municipiul Iaşi, satul Cucuteni, din comuna cu acelaşi nume, merită vizitat cu siguranţă. În acest loc au fost descoperite importante vestigii, care aparţin Culturii Cucuteni, una dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa.
Această cultură era răspândită pe teritoriul Moldovei, în Basarabia, în nord-estul Munteniei şi înn sud-estul Transilvaniei. Astfel, aşa pot fi explicate marile descoperiri, obiecte de ceramică pictate cu negru, alb sau roşu, pe care se pot observa numeroase simboluri.