Pacient cu pensie de 270 de lei jecmănit de neurochirurg înainte de operaţie: „Dai cât ai. Nu înainte de operaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Dimov FOTO Ziarul de Iasi
Victor Dimov FOTO Ziarul de Iasi

Unul dintre cei mai experimentaţi medici ieşeni este judecat în apel de justiţia ieşeană într-un dosar de mită. Victor Dimov a primit trei ani de închisoare cu suspendare în primă instanţă, judecătorii ieşeni relevând în motivarea sentinţei modul în care ar fi acţionat neurochirurgul.

Judecătorii ieşeni au stabilit că, în calitatea sa de medic colaborator al Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, Victor Dimov ar fi cerut mită 1.200 de lei de la fiica unui pacient care ar fi trebuit operat de hernie de disc.

Pacientul s-a prezentat la unitatea sanitară în data de 15 iulie 2016, fiind diagnosticat cu hernie de disc, fiind recomandată o intervenţie chirurgicală. În motivarea judecătorilor se menţionează că fiica pacientului a înţeles că acesta ar fi trebuit operat trei zile mai târziu, fapt negat însă de medic, care a invocat că din spital ar fi lipsit un medicament şi nu l-ar fi programat, ca atare, pentru operaşie pe bărbat. Cu toate acestea, pacientului i s-a făcut în ziua respectivă clismă şi nu a consumat apă sau alimente, chiar dacă operaţia nu a mai avut loc.

Fiica paciente a rămas cu convingerea că tatăl său nu a fost operat deoarece ar fi trebuit să dea mită, fapt ce a determinat-o, în data de 19 iulie, să formuleze un denunţ împotriva medicului Dimov, se arată în motivare. În denunţ fiica pacientului a arătat că, în ziua în care ar fi trebuit să aibe loc operaţia, medicul Victor Dimov ar fi chemat-o în baia cabinetului şi i-ar fi cerut „1.000 lei, bani pe care îi ia el de obicei la operaţie şi 200 lei, bani care îi vor reveni anestezistului”, potrivit motivării.

„Când S.M. i-a spus medicului Dimov că nu are aceşti bani, întrucât tatăl său are o pensie de doar 270 lei, acesta i-a spus să se descurce, iar dacă nu are toată suma, să îi dea cât poate. Denunţătoarea S. M. a arătat că şi pentru acea zi - 19.07.2016 - tatăl său a fost pregătit pentru operaţie, însă nu a fost vizitat de medicul curant şi nu a fost dus în sala de operaţie, în finalul denunţului precizând că «Din câte am înţeles de la medic, Dimov Victor nu îl va opera pe tatăl meu până când nu va primi sumele solicitate”, potrivit motivării.

Ce spune medicul 

Imediat după denunţ, fiica pacientei a purtat aparatură de înregistrare şi ar fi adunat astfel probe compromiţătoare medicului (stenogramele, în josul acestui articol).

Pe 20 iulie, pacientul a fost operat iar denunţătoare a oferit un plic cu bani înseriaţi medicului Dimov. Atunci a avut loc flagrantul. Doctorul a negat însă că ar fi primit mită, spunând că nu ştia ce conţine acel plic.

Potrivit motivării, varianta medicului a fost că în ziua de dinainte de operaţie, când se presupune că ar fi cerut mita, fiica pacientului „ nu a fost prea coerentă şi nu putea s-o dea afară din cabinet, pentru că avea un sentiment de compasiune faţă de suferinţa prin care trecea, dar nu i-a cerut niciodată nimic şi nu a condiţionat actul medical, ceea ce niciodată n-a făcut în carieră”. 

Victor Dimov a mai precizat că în data de 20 iulie, când a avut loc flagranului, denunţătoarea a venit din nou în cabinet „şi l-a întrebat cum a decurs operaţia, iar el i-a spus că foarte bine şi că este mulţumit de rezultat, însă pentru că se îndrepta spre baie ca să îşi schimbe hainele de sală, nu a auzit prea bine ce spunea S.M., pentru că de fiecare dată acesteia îi lipsea coerenţa în discuţie; când a ieşit, a auzit ceva de nişte bani, pentru medicul anestezist şi, întrucât voia să scape de ea şi să iasă mai repede din cabinet, deoarece era obosit, atunci i-a spus „i-am achitat eu”, aceasta însemnând că s-a achitat de toate obligaţiile profesionale; el a rămas în baie şi când a ieşit, S.M. dispăruse”, se arată în motivare.

Stenogramele ataşate la dosar:

Discuţie purtată în 19 iulie 2016 între neurochirurgul Victor Dimov şi Maria S., fiica pacientului

Maria.S.: Dvs. operaţi-l.

Dimov Victor: Da măi, da’ avem timp noi.

MS: Mâine vi-i aduc cum aţi cerut.

DV: Mai stai o săptămână.

MS: Nu, zic vă aduc cum mi-aţi cerut.

DV: Stăm, auzi, stăm de vorbă după operaţie, da?

MS: Tot atâta, nu?

DV: Nu înainte, în niciun caz.

MS: Tot suma, nu?

DV: Cât se poate.

SM: Îmi spuneţi ştiţi că mi-a trimis bani.

DV: Măi, ai auzit? Cât se poate, gata stăm de vorbă mâine.

MS: Mi-a trimis bani în cont. (fratele martorei- n.r.)

DV: Măi, stăm de vorbă mâine.

MS: Îi pune prin asta, cum se cheamă Western Union.

DV: Gata.

MS: Şi deja mâine dimineaţă am bani.

DV: Bine, foarte bine.

MS: Ne vedem mâine dimineaţă, la prima oră. La ce oră vă găsesc mâine?

DV: Ne vedem mâine.

Discuţie între neurochirurgul Victor Dimov şi Maria S., pe 20 iulie

MS: V-am adus suma, cu anestezistul cum fac? ...ăia 12 milioane...deci 10 ai dvs., cum mi-aţi cerut, mi i-a trimis fratele dimineaţă.

DV: N-ai tu treabă. Eu deja am achitat să ştii.

MS: Da... aţi achitat dvs. Vă mulţumesc din suflet şi atunci vă descurcaţi dvs. pentru anestezist, nu? Eu nu ştiu unde să mă duc.

DV: Am fost eu. Am fost la anestezist dimineaţă.

MS: Mulţumesc din suflet şi nici nu ştiu cum să vă mulţumesc. (...) Mulţumesc din nou.

DV: Mi-ai mulţumit foarte bine.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite