Pacient cu cancer de colon, salvat la Ia┼či prin chirurgie robotic─â. Interven┼úia permite o recuperare rapid─â

0
0
interventie chirurgicala robot FOTO news.ro
Începutul  intervenţiei chirurgicale asistate robotic FOTO news.ro

Un pacient de 63 de ani, diagnosticat cu neoplasm de colon, a fost supus, la Ia┼či, unei interven┼úii chirurgicale folosind sistemul de abla┼úie tumoral─â minim invaziv─â asistat─â robotic, interven┼úie realizat─â ├«n premier─â ├«n regiunea de nord-est.

Sistemul cu care s-a f─âcut interven┼úia chirurgical─â a fost achizi┼úionat prin intermediul proiectului CENEMED, desf─â┼čurat de Universitatea de Medicin─â ┼či Farmacie din Ia┼či, ├«n colaborare cu Institutul de Oncologie din Ia┼či.

ÔÇ×Este vorba despre o colectomie segmentar─â st├óng─â joas─â, la un pacient de 63 de ani, diagnosticat, ├«n urm─â cu o lun─â, cu neoplasm de colon sigmoid. Interven┼úia s-a desf─â┼čurat ├«n cadrul Institutului Regional de Oncologie Ia┼či, Clinica I Chirurgie Oncologic─â ┼či a fost realizat─â sub observa┼úia domnului doctor Victor Tomulescu, de la Ponderas Academic Hospital - Regina Maria din Bucure┼čti, ├«n calitate de mentor. Evolu┼úia postoperatorie a pacientului a fost favorabil─â, fiind externat cu o stare general─â foarte bun─â", a explicat medicul Drago┼č Scripcariu, care a efectuat aceast─â interven┼úie chirurgical─â.

Medicul ie┼čean a afirmat c─â avantajele chirurgiei robotice sunt multiple, ├«n primul r├ónd cele comune cu ale chirurgiei minim invazive laparoscopice, precum durerea redus─â sau recuperarea mai rapid─â.

ÔÇ×├Än plus, chirurgia robotic─â vine cu o imagine ┼či o accesibilitate mai bun─â asupra c├ómpului operator, ceea ce permite realizarea unei limfadenectomii extensive, cu pierderi minime de s├ónge ┼či, ├«n plus, mobilizarea redus─â a forma┼úiunii tumorale ├«n timpul de disec┼úie", a afirmat Drago┼č Scripcariu.

Cazul a fost documentat ┼či inclus ├«n studiul desf─â┼čurat ├«n cadrul proiectului CENEMED, care urm─âre┼čte impactul mobiliz─ârii tumorale limitate asupra evolu┼úiei postoperatorii.

ÔÇ×Au fost colectate date at├ót din preoperator, c├ót ┼či din evolu┼úia postoperatorie imediat─â cu privire la r─âspunsul imun ┼či morbiditatea asociat─â interven┼úiei chirurgicale ┼či neoplaziei. M─â bucur c─â am avut ocazia de a practica aceast─â interven┼úie chirurgical─â ┼či, cel mai important, c─â evolu┼úia pacientului a fost una foarte bun─â din toate punctele de vedere", a mai declarat medicul Drago┼č Scripcariu.

V─â mai recomand─âm s─â citi┼úi ┼či:

Pedeapsa primit─â de poli┼úistul din Vaslui care a ├«mpu┼čcat ├«n cap un ┼čofer fugar. Daune record pentru familia victimei

A umilit doi poli┼úi┼čti veni┼úi s─â ├«i aduc─â o cita┼úie. Oamenii legii au fost la un pas s─â fie omor├ó┼úi, au sc─âpat cu fugaUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite