Bătrână de 101 ani, cu Covid-19, vindecată la Iași. Medicii: „A fost cooperantă, voia să se facă bine, să plece acasă“

0
Publicat:

În ciuda vârstei înaintate a pacientei de 101 ani și a afecțiunilor de care suferea, tratamentul împotriva COVID-19 a fost un succes, spun medicii. Femeia a fost internată în spital timp de zece zile.

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

O bătrână, în vârstă de 101 ani, a învins infecția cu SARS-COV-2 și a plecat acasă sănătoasă. Este cel mai în vârstă pacient îngrijit în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva" Iași. Femeia a fost internată timp de zece zile, a primit tratamentul corespunzător și s-a vindecat de COVID-19. 

Când a fost internată, bătrâna avea insuficiență respiratorie cronică acutizată pe fondul afecțiunii respiratorii, insuficiență cardiacă cronică, boală cardiacă cronică și ateroscleroză cerebrală, precum și boală renală cronică.

Potrivit medicilor, femeia a avut nevoie de suport de oxigen, iar comorbiditățile îi puteau pune viața în pericol, însă medicii au personalizat tratamentul specific pe nevoile pacientei.

Pacienta s-a adresat inițial Spitalului Clinic Pașcani, județul Iași, acuzând dispnee, tuse productivă de aproximativ 2 zile. De acolo a fost dirijată către UPU Spiridon unde a fost consultată cardiologic și s-a constatat și diagnosticul de Covid 19. ​La internare avea o stare generală influențată, afebrilă, conștientă, greu cooperantă, bătrâna avea insuficiență respiratorie cronică acutizată pe fondul afecțiunii respiratorii, insuficiență cardiacă cronică, boală cardiacă cronică și ateroscleroză cerebrală, boală renală cronică”, transmite medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. 

Tratamentul, un succes

​Deși a avut nevoie de suport de oxigen, iar comorbiditățile puteau să o pună în pericol, echipa medicală a personalizat tratamentul, specific pe nevoile pacientei, astfel încât să nu interfereze cu bolile existente. ​

Dr. Roșu relatează că, după ameliorarea simptomelor, la câteva zile de la internare, pacienta coopera cu personalul medical având un singur gând: de a se face bine și de a pleca acasă. În ciuda vârstei înaintate, a fragilității acestei vârstei, a afecțiunilor asociate, tratamentul pentru COVID-19 a fost deci un succes.

„​Suntem mulțumiți și bucuroși că dorința pacientei noastre este pe cale de a se îndelini. Aparținătorii acesteia vor ține legătura cu medicul curant pentru a fi informați cu privire la conduita terapeutică ce trebuie repectată și necesitatea următorului control", a adăugat managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Florin Roșu

Câte paturi destinate pacienţilor COVID-19 sunt ocupate în prezent

În acest moment, reprezentanţii DSP Iaşi precizează că la nivelul judeţului Iaşi sunt libere 20 de paturi la ATI, destinate pacienţilor testaţi pozitiv.

Referitor la gradul de ocupare al paturilor, inclusiv paturi AT, din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, sunt ocupate 33 de paturi, patru dintre acestea fiind la ATI. În acest moment sunt libere 20 de paturi ATI. Astfel, există câte patru paturi disponibile la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Spitalul de Neurochirurgie şi câte şase paturi la Spitalul „Sf. Spiridon" şi la Spitalul Municipal Paşcani", precizează reprezentanţii DSP Iaşi. 

Un lucru îmbucurător este faptul că mai multe paturi destinate pacienţilor depistaţi pozitiv sunt libere în această perioadă. Astfel, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon", centru-suport pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, nu sunt ocupate paturile ATI. În acest moment, nu sunt persoane confirmate pozitiv, care urmează tratamentul prin dializă. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna" Iaşi, dar şi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria".

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite