Model revoluţionar de Educaţie la Iaşi. Grădină senzorială pentru copiii cu vârste între 0 şi 11 ani
0
O grădiniţă din Iaşi i-a întâmpinat altfel pe prichindei. Staţie meteo, căruţa bunicului, colţul lui Isteţilă, aleea cu poveşti. Nu sunt atracţiile unui parc de distracţii, ci zone dintr-o gradină senzorială.
În cadrul unui proiect european, a fost inaugurată o nouă grădină senzorială dedicată celor mici. Aceasta a fost amenajată în Iaşi, în incinta Grădiniţei cu Program Prelungit 26, şi a devenit un spaţiu de învăţare experienţială pentru cei 220 copii care frecventează această instituţie.
Grădina Senzorială este dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 11 ani şi conţine materiale educaţionale de exterior destinate procesului de învăţare. Astfel, copiii îşi pot exersa simţul tactil pe spirale senzoriale de diferite texturi, un glob pământesc gigant, panouri tip staţie meteo sau pot juca diferite jocuri educative.
„Acest proiect este unul inovator întrucât dezvoltă foarte multe beneficii importante asupra copiilor. În contextul acesta pandemic, în care este nevoie de o distanţare fizică a preşcolarilor în spaţiul grădiniţei şi în afara acesteia, această grădina senzorială, dezvoltată printr-un proiect european, este o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea acelor competenţe şi abilităţi ale preşcolarilor în mediul natural. Ştim foarte bine că dezvoltarea copilului începând de la vârstele mici generează beneficii la vârsta şcolară şi la vârsta adultă. Doamnele educatoare vor asigura pentru toţi preşcolarii acestei grădiniţe cadre de desfăşurare a activităţilor care până mai ieri se desfăşurau în spaţiile înguste, relativ strâmte, dacă ne raportăm la distanţarea fizică pe care trebuie să o respectăm în acest context. Vor fi stimulate astfel toate simţurile, pornind de la cel vizual şi tactil”, a afirmat Genoveva Farcaş, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
Simţul vizual este pus la încercare în tunelul culorilor, la băncuţa curcubeu sau la panourile cu iluzii optice. Jardinierele cu flori sau panourile cu plante aromatice vor solicita din plin simţul oflactiv, iar mini-bar-ul pentru veveriţe sau căsuţa pentru păsări vor provoca simţul gustativ.
Simţul auditiv poate fi stimulat prin staţia muzicală dotată cu tobe Bongo sau cu xilofonul gigant.

Grădina senzorială amenajată în incinta Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 26 Iaşi FOTO Facebook/UAIC
Conceptul de Grădină Senzorială de Învăţare a fost dezvoltat de Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, în cadrul coordonării proiectului Erasmus+ TELESPA (Teaching Learning Spaces Competence From Early Childhood Education).

Grădina senzorială amenajată în incinta Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 26 Iaşi FOTO Facebook/UAIC