Moartea cu zile a unui profesor universitar: ţinut şase ore în agonie, a murit după ce medicii l-au tratat prea târziu

0
0

Profesorul universitar Tiberiu Brăilean, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a murit, ieri, la doar 55 de ani. Soţia sa susţine că universitarul a fost ţinut şase ore la Spitalul „Parhon” din Iaşi fără a fi diagnosticat, fiind transferat în cele din urmă la o altă unitate spitalicească.

Tiberiu Brăilean a fost dus cu o ambulanţă, miercuri, la Spitalul “C.I. Parhon” după ce, cu o noapte înainte, se simţise rău. Soţia sa, Simona Modreanu, profesor universitar, a declarat că a ales unitatea sanitară având mare încredere în medicii de acolo. 

Brăilean ar fi fost ţinut timp de şase ore fără a fi diagnosticat, el fiind transferat ulterior la Spitalul de Urgenţe “Sfântul Spiridon” din oraş. A fost internat în stare foarte gravă şi medicii de acolo nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa. Tiberiu Brăilean a murit duminică dimineaţă. 

„M-am bucurat că garda este la Parhon pentru că mă gândeam că imediat va fi văzut de un cardiolog, având în că respira greu, se sufoca. După ce am ajuns cu ambulanţa a fost preluat imediat, iar eu am aşteptat pe hol aproape şase ore până am intrat să-l văd. În intervalul acesta am întrebat mai multe asistente ce se întâmplă şi am aflat că abia după trei ore i s-au recoltat probe de sânge pentru analize şi că după alte trei ore a venit şi un cardiolog. După şase ore mi-au spus că nu se pot pronunţa dacă este vorba despre infarct sau embolism pulmonar şi că îl vor transfera cu o ambulanţă la Spitalul “Sf. Spiridon”. Când am reuşit să-l văd, era conştient, avea pusă o perfuzie, dar nicio mască de oxigen, deşi erau probleme clare cu respiraţia”, a precizat prof. univ. dr. Simona Modreanu, soţia profesorului Tiberiu Brăilean, pentru Ziarul de Iaşi. 

image

Modreanu a mai precizat pentru sursa citată că nu intenţionează să facă un caz din situaţia prin care a trecut soţul său, însă „dacă alţi oameni pot fi salvaţi şi feriţi de aşa ceva, atunci merită cercetat.” Managerul Spitalului „Sfântul Spiridon”, ec. Ioan Bârliba, intenţionează să discute miercuri cu toţi directorii de spitale, având în

vedere

image

că s-a mai confruntat cu situaţii în care pacientul a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” după mai multe ore de aşteptare în alte unităţi medicale. 

„Deocamdată pot să vă spun că la noi în spital este o disciplină de fier şi că nu cred că s-a întâmplat aşa ceva. Dar dacă va fi cazul vom pune la dispoziţia autorităţilor toate actele necesare”, a declarat juristul Dan Pahopol, purtător de cuvânt al spitalului, pentru Ziarul de Iaşi. 

Tiberiu Brăilean a fost în trecut consilier local şi a avut mai mult poziţii tranşante cu privire la unele dintre proiectele majore ale Iaşului. Acesta a criticat în 2013 strategia municipalităţii pentru a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană, cât şi defrişările din Ciric realizate înainte de construirea zonei de agrement.

Conform rudelor şi colegilor, acesta avea de mai mult timp probleme medicale grave, având la locuinţa sa un aparat cu oxigen pentru a-l ajuta să respire. Cadrul didactic a împlinit pe 9 ianuarie 55 de ani şi, pe lângă activitatea didactică, a fost autorul mai multor lucrări de profil economic.

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite