Milionarul Gruia Stoica, condamnat la 4 ani de închisoare pentru o privatizare de acum 17 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Iaşi l-a găsit vinovat de constituire a unui grup infracţional pe omul de afaceri Gruia Stoica, afaceristul care controlează grupul feroviar Grampet. Alături de el a fost condamnat şi fratele său, Vasile Didilă.

Gruia Stoica a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, sentinţa nefiind definitivă. În această pedeapsă a fost contopită şi o altă condamnare, de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, primită pentru cumpărare de influenţă şi pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. 

Fratele lui Gruia Stoica, Vasile Didilă, a fost condamnat şi el la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, potrivit sentinţei Tribunalului Iaşi, pronunţată vineri, 10 aprilie. 

Un al treilea inculpat din dosar, Vasile Răducan, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare. 

Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Iaşi. 

Care au fost acuzaţiile 

Cei trei au fost judecaţi la Iaşi pentru o privatizare dubioasă din anul 2003. Stoica a fost acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală, alături de el mai fiind trimişi în judecată Vasile Didilă şi Vasile Răducan.

DIICOT Iaşi a reţinut în rechizitoriu că, în 2003, SC Grup Feroviar Român SA a cumpărat acţiunile societăţii SC Transbordare Vagoane marfă CFR-TVM Iaşi. La acel moment, Vasile Didilă era preşedinte al Consiliului de Administraţie de la firma deţinută de Gruia Stoica. „Preluarea s-a efectuat prin achiziţionarea întregului portofoliu de acţiuni de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă - CFR Marfă SA“, detaliază DIICOT.

Procurorii au arătat spun că între 2003 şi 2005, cei trei inculpaţi, „bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă“, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, elaborând un plan prin care să diminueze contribuţiile către stat a celor două firme. Astfel, prin intermediul societăţilor, cei trei ar fi rulat mai multe sume de bani creând aparenţa unor relaţii comerciale.

„În cadrul grupului infracţional, fiecare dintre cei trei inculpaţi a îndeplinit un anumit rol în circuitele evazioniste şi de spălare a banilor. După achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al SC Transbordare Vagoane Marfă, inculpaţii Didilă Vasile, Răducan Vasile şi Stoica Gruia au schimbat conducerea societăţii impunând propriile reguli“, au explicat procurorii.

Aceştia au mai arătat că în circuitul relaţiilor comerciale fictive ar fi fost introduse şi alte firme, în scopul spălării banilor. Anchetatorii au exemplificat un contract fictiv de subînchiriere vagoane şi unul, tot plăsmuit, de consultanţă. Prejudiciul total s-ar ridica la 8,8 milioane de lei, a mai arătat DIICOT.

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri