„Mi-e foarte drag Iaşiul cultural“ (INTERVIU)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Gheorghiţă şi Áron Dimény şi-au amintit despre perioada filmărilor la „Europolis“
Cornel Gheorghiţă şi Áron Dimény şi-au amintit despre perioada filmărilor la „Europolis“

Cineastul a venit în redacţia „Adevărul“ alături de co-scenarista Adina Dulcu şi actorii  Áron Dimény şi Elena Popa.

Filmul „Europolis“ prezintă povestea Magdalenei şi a fiului ei, Nae, care pleacă să aducă rămăşiţele lui Luca din Franţa. Ajunşi la celălalt capăt al continentului, cei doi au parte de experienţe ciudate. Pelicula a fost difuzată aseară la Iaşi, în cadrul Festivalului de Film, în premieră absolută.

Citeşte:

Iaşi: Dinu Cocea, omagiat la Festivalul de Film

Turcul din „Morgen" a făcut spectacol la Iaşi

Iaşi: Competiţii de scurtmetraje şi documentare astăzi la Festivalul de Film

„Bună, ce faci?", filmul lui Alexandru Maftei, primit cu aplauze de cinefilii prezenţi la IIFF


Adevărul de Seară: Cum au început filmările la „Europolis“?
Cornel Gheorghiţă: Au debutat cu o pană la maşină, pe 13 iunie 2008, şi s-au încheiat tot cu o pană, la final a trebuit să remorcăm maşina care apare în film. Un road-movie care este încadrat de două pene de vechituri. Am filmat în Franţa, Italia, Slovenia, Ungaria, România (Orşova, Bucureşti, Sulina şi Tulcea). Cu o echipă de 40 de oameni, în total 60 de zile, cu întreruperi.

De când a venit ideea acestui film?
De mai mulţi ani încerc să pun pe picioare un film documentar despre ritualul morţii la români. Acesta face parte dintr-o trilogie din care am făcut două filme: „Mascarade“, „Fanfarom Fanfaron“, la acesta din urmă am filmat la Iaşi, în zona Cozmeşti, unde sunt nişte muzicanţi extraordinari. Am zis că închei această trilogie cu ritualul morţii la români, pentru care m-am documentat. Aşa am căzut într-o lume complet bulversantă.

Cum aţi ales actorii?
Foarte greu, cu multe aventuri. Eu sunt oarecum izolat, am emigrat în Franţa. Am făcut casting, dar cu actorii principali a fost mai greu. Spre exemplu, cu Áron Dimény (cel care îl interpretează pe Nae) m-am văzut cu o zi înainte de a începe filmările. Văzusem filmări cu el, am vorbit la telefon, dar nu ne întâlnisem.    

V-aţi propus ca acest film să fie altceva decât cele româneşti din ultimii ani?
Nu fac parte din generaţia noilor regizori şi nu pot să dau o replică pentru ceva în care nu sunt inclus. Am făcut un film care mă interesa pe mine. Am făcut multe lucruri care nu se fac în cinema. În filmul acesta eu am pornit de la ideea dezîncarnării unui personaj.

De ce a durat atât de mult până s-a concretizat scenariul în film?
Pentru că nu am avut bani suficienţi şi nu am găsit un producător interesat. Bugetul filmului este, oficial, de un milion de euro, cam 600.000 de euro sunt în platou, restul sunt taxe.

Cum a fost primit filmul în afară, fiind proiectat la festivalul de la Montréal?
Oamenii din afară au fost impresionaţi şi nu ştiau de ce. Spuneau că e o poveste reală, dar care are ceva ireal şi nu ştiau exact ce. Mi-au cerut foarte multe detalii despre lumea de dincolo şi ritualurile de trecere cu simbolurile lui. 

Adevărul de Seară: Ce a fost cel mai greu la filmările de la „Europolis“?
Áron Dimény: Pentru mine, a fost foarte greu să filmez şi să lucrez în limba română, fiind magiar. La Iaşi voi vedea pentru prima dată filmul în cinema.

Ce vă amintiţi din timpul filmărilor?
Ceea ce e foarte frumos este că a existat un anume tip de comunicare între mine şi regizor, care a existat şi cu doamna Adriana Trandafir (n.r. interpreta Magdalenei).  Cel mai greu era că nu am primit, decât foarte rar, indicaţii regizorale stricte. A fost un mare curaj din partea regizorului să mă aleagă pentru această proiecţie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite