Masa de Paște. Cele mai bune idei culinare pentru zilele festive, de la bucătari iscusiţi
0A mai rămas foarte puţin timp până la sosirea Sărbătorilor Pascale, iar acest lucru le pune pe jar mai ales pe gospodine. Pregătirea bucatelor alese pentru masa de Paște este, de multe ori, o provocare pentru toţi românii.

Cu siguranţă, fiecare gospodină doreşte să pună pe masă cele mai bune preparate pentru a surprinde familia şi invitaţii
Despre ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşte a povestit pentru „Adevărul“ bucătarul ieşean Adrian Şipoteanu, care vine şi cu unele alternative foarte interesante.
Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşte
Când vine vorba despre masa de Paşte, există câteva preparate care nu trebuie să lipsească. Astfel, ouăle vopsite, cozonacul sau drobul trebuie să se regăsească în orice meniu specific acestei sărbători, spun bucătarii.
,,În România, de Paşte, întotdeauna s-au pregătit mese bogate. Chiar dacă din punct de vedere financiar unii nu o duc atât de bine, de pe masă nu lipsesc niciodată bucatele, toată lumea pregăteşte cât de puţin. Când vorbim despre preparatele care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşte putem meţiona cozonacii, cu diferite umpluturi, ouăle vopsite, drobul, friptura de miel sau ciorba de miel. Totodată, îşi vor găsi locul pe masă caşul, ridichea sau ceapa verde, aceste produse de sezon care oferă culoare. Totodată, după preferinţe, putem face sărmăluţe, chifteluţe marinate cu ceapă şi maioneză”, a spus Adrian Şipoteanu.
Cum trebuie gătită carnea de miel
Carnea de miel este, cu siguranţă, cel mai aşteptat preparat de Paşte. Cu toate acestea, există şi persoane care nu consumă aceste delicatese. Bucătarii au mici secrete pentru ca friptura de miel să iasă cât mai bună dar şi alternative pentru cei care chiar nu doresc să o consume.
,,Cu siguranţă, vedeta de pe masa de Paşte este carnea de miel. Cu toate acestea, există multe persoane care nu consumă această carne. Există mici secrete pentru ca friptura să nu aibă mirosul puternic de carne de oaie. Astfel, trebuie îndepărtată atent grăsimea şi trebuie să se lase la marinat cu ceapă, morcov, ţelină, usturoi verde, vin alb, cimbru, sar şi piper. Apoi, carnea se pune la cuptor, acoperită de legume şi apă şi se lasă la foc mic, aproximativ două ore“, adaugă bucătarul ieşean.
Alternative, iepurele și curcanul
Când carnea este aproape gata, se adaugă usturoi verde şi leuştean proaspăt pentru savoare aparte. „Dacă cineva chiar nu doreşte să consume şi să prepare carne de miel, se poate orienta către iepure. Astfel, putem pregăti o friptură de iepure, care are un gust foarte plăcut. Totodată şi curcanul poate fi o alternativă pentru carnea de miel, atât pentru friptură, cât şi pentru ciorbă. Ciorba de miel o putem înlocui cu o ciorbă de curcan sau cu o supă de iepure. Important este să fie altceva decât ceea ce consumăm în mod obişnuit”, specifică bucătarul Șipoteanu.
Cum putem evita risipa alimentară
Chiar şi bucătarii recunosc că, de multe ori, mai ales cu ocazia sărbătorilor, în România se face foarte multă risipă alimentară. Astfel, aceştia îi sfătuiesc pe români să dozeze foarte bine preparatele şi să achiziţioneze doar alimentele de care au nevoie. Totodată, aceştia vin şi cu idei pentru mâncarea rămasă, care nu trebuie aruncată, ci trebuie reinterpretată.
,,Chiar dacă materia primă este scumpă, de Paşte fiecare face un sacrificiu pentru a avea ceva mai bun. Ouăle vopsite, care sunt fierte, dacă rămân, pot fi folosite, a doua zi, la o salată foarte interesantă. Le putem asezona cu multe verdeţuri şi va ieşi, cu siguranţă, o salată foarte bună“, arată Șipoteanu.
Din cozonac, de asemenea, se poate face o prăjitură. Acesta poate fi înmuiat în lapte, făcut pane şi servit.
„Există multe alternative pentru a nu arunca mâncarea, pentru a nu face risipă. Este un an dificil, toată lumea încearcă să facă economie şi trebuie să pregătim cât este necesar, să nu facem risipă alimentară. Dacă am făcut prea multă mâncare, putem să inventăm multe reţete şi să folosim tot ce rămâne. Dacă ştim să dozăm mâncarea şi să facem strictul necesar, nu o vom arunca. Şi cu buget mai mic se poate construi o masă copioasă”, încheie Adrian Şipoteanu.




















