Marea schismă din Moldova. Prelaţii Mitropoliei Moldovei acuză de anarhism o structură religioasă paralelă din Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O structură religioasă paralelă, autointitulată Mitropolia Moldovlahiei, este catalogată de reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ca fiind “o grupare schismatică” ale cărei slujbe nu ar fi “valide”.

Apariţia aşa-zisei mitropolii paralele din localitatea Secuieni, judeţul Neamţ, a fost unul dintre subiectele de discuţie ale Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, reunit ieri, 20 martie.

Prelaţii au discutat despre autointitulata Mitropoliei a Moldovlahiei urmare a apariţiei în presă a mai multor articole referitoare la activitatea acesteia. Structura religioasă paralelă este formată din mai mulţi preoţi caterisiţi.

Într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor, Mitropolia Moldovlahiei este catalogată ca fiind o “grupare schismatică”.

“Aşa-zişii clerici, autointitulatul ierarh şi preoţi, care alcătuiesc această grupare aflată în afara Bisericii Ortodoxe, au fost sancţionaţi de către organismele abilitate ale eparhiilor de care au aparţinut din cauza încălcării sfintelor canoane: practici neortodoxe oculte, imoralitate, recăsătorire (unii dintre aceştia aflându-se, în prezent, la cea de-a treia căsătorie). Chiar dacă li s-a retras dreptul de slujire a celor sfinte în urma depunerii din treaptă sau a caterisirii, aceşti foşti preoţi puteau rămâne, ca laici, în Biserică, unde, prin pocăinţă şi îndreptare, ar fi lucrat la mântuirea proprie. Au ales însă, ca formă de protest şi nesupunere faţă de rânduielile bisericeşti”, se arată în comunicatul citat.

image

Prelaţii Mitropoliei mai arată că toate cazurile răspopiţilor de la Mitropolia Moldovlahiei au fost tratate “cu atenţie, cu răbdare, cu îngăduinţă” apelându-se, de multe ori, la pogorământul bisericesc, aşteptându-se îndreptarea lor, lucru ce nu s-a întâmplat. În cele din urmă, constatând neîndreptarea şi lipsa de pocăinţă a acestor foşti preoţi, s-a aplicat sancţionarea lor, conform sfintelor canoane, mai spun prelaţii.

Aceştia îndeamnă credincioşii ortodocşi să nu participe la slujbele răspopiţilor. “Aducem la cunoştinţă preoţilor şi credincioşilor că această grupare anarhică nu este recunoscută şi nu se află în comuniune cu nicio Biserică Ortodoxă canonică. Îndemnăm creştinii ortodocşi să fie vigilenţi şi să nu se lase înşelaţi de către aceşti foşti preoţi, să nu-i urmeze şi să nu frecventeze aşa-zisele slujbe ale acestora. Toate actele liturgice, slujbele religioase săvârşite de către aceşti foşti preoţi, care au fost caterisiţi sau depuşi din treaptă, nu sunt valide.”

Autointitulata Mitropolie a Moldovlahiei este subordonată, spun reprezentanţii ei, unei autorităţi bisericeşti din Ucraina. Preoţii care slujesc acolo sunt caterisiţi de Mitropolia “oficială” din diverse motive, unul dintre aceştia fiind cântăreţ de muzică de petrecere. Gruparea schismatică are şi un mitropolit, Mihail, proaspăt uns în această funcţie. (foto jos, sursă: Ziarul de Iaşi)
 

image

CITEŞTE ŞI:

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cere ca predarea religiei în şcoli să fie garantată în viitoarea Constituţie a României, iar numele Dumnezeu să apară în paragrafe

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite