Mâncărurile care ţin la distanţă răceala. Medic: „Ciorba nu este pentru cei cu anumite boli, este preferabilă supa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răceala de sezon poate fi ţinută la distanţă cu fructe şi legume, gătite sau consumate proaspete, în diferite salate. Ciorbele şi supele sunt reginele meniurilor din sezonul rece, însă acestea trebuie consumate cu atenţie.

Imunizarea naturală împotriva neplăcerilor respiratorii care apar în sezonul rece se obţine consumând cât mai multe fructe şi legume.

Gutuile, merele, ciupercile, mazărea sau morcovii nu trebuie să lipsească din meniul pentru sezonul rece. 

Ciorbele şi supele, un aliat de nădejde în perioada rece, pot să fie consumate zilnic, după cum arată nutriţioniştii. Însă, atenţie la afecţiunile cu care sunteţi deja diagnosticat.

Infecţionistul Mihnea Hurmuzache a explicat pentru „Adevărul” că, în ciuda aportului important de vitamine, unele persoane nu trebuie să consume ciorbe pentru că le accentuează unele suferinţe.

„Persoanele diagnosticate cu diferite afecţiuni gastrice pot să resimtă neplăceri după ce consumă ciorbă, cum ar fi arsuri sau dureri abdominale. Astfel de simptome apar din cauză că borşul sau orice alt produs cu care se acreşte ciorba provoacă aciditate. Pentru astfel de cazuri se recomandă mai degrabă supa, pentru că nu mai apar astfel de reacţii”, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache.

Supa se recomandă în sezonul rece pentru sporirea imunităţii şi pentru combaterea tusei. O supă de pui, de exemplu, se obţine dintr-un pui, o legătura de zarzavat, două cepe tăiate jumătăţi, o legătură pătrunjel, două foi de dafin, o linguriţă de piper boabe, o roşie şi un căţel de usturoi.

image

Se lasă totul la fiert aproape două ore, după care se adaugă griş sau paste făinoase şi se lasă la răcit. Supa se poate servi şi caldă, dar şi rece. Spre deosebire de supă, ciorba conţine mult borş, o zeamă rezultată din macerarea tărâţelor de grâu care conţine un complex de vitamine B şi C, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi. 

Nutriţioniştii mai recomandă pentru sezonul rece consumul de usturoi, ardei iute şi ceapă. Usturoiul acţionează ca un antibiotic natural, prevenind infecţiile şi răcelile. Durerile de gât de sezon pot fi ameliorate cu infuzie de usturoi, iar senzaţia de nas înfundat sau răceala pot fi combătute dacă în mâncare se adaugă 1-2 căţei de usturoi.

Ardeii iuţi au proprietatea de a ameliora durerile şi inflamaţiile. Consumul lor pune sângele în mişcare şi încălzeşte corpul, distrugând germenii infecţioşi. Ceapa, un antioxidant puternic cu proprietăţi antiinflamatoare şi antiinfecţioase, este considerat un remediu natural împotriva afecţiunilor specifice sezonului rece.

Siropul de ceapă - obţinut dintr-o ceapă feliată rondele, acoperită cu miere de albine şi lăsată la macerat 12 ore - reduce febra, calmează tusea şi ameliorează durerile de gât. 

Citeşte şi:

Harta bolilor cu transmitere sexuală. Care sunt judeţele cu cele mai multe cazuri de sifilis, gonoree şi Chlamydia

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite