Harta bolilor cu transmitere sexuală. Care sunt judeţele cu cele mai multe cazuri de sifilis, gonoree şi Chlamydia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolile cu transmitere sexuală au fost depistate la tineri şi bătrâni FOTO Arhivă
Bolile cu transmitere sexuală au fost depistate la tineri şi bătrâni FOTO Arhivă

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat printr-un raport că, în 2015, în mai multe judeţe din ţară, au fost depistate cazuri de sifilis, gonoree şi infecţie genitală cu Chlamydia.

Bolile cu transmitere sexuală au făcut mai puţine victime anul trecut, faţă de 2014. Într-un raport numit „Analiza evoluţiei bolilor transmisibile aflate în supraveghere”, efectuat pe 2015, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile notează că incidenţa în cazul sifilisului a scăzut cu 21%, faţă de anul 2014. În anul 2015, în ţară s-au înregistrat 954 cazuri de sifilis. „Cu toate ca incidenţa cazurilor de sifilis este în continuă scădere în ultimii 10 ani, România este încă una din ţările cu incidenţa crescută pentru sifilis în rândul ţărilor Uniunii Europene”, se arată în documentul citat.

Incidenţe crescute au fost înregistrate în judeţele Galaţi, Mureş, Brăila, Botoşani şi Bacău, în restul judeţelor valoarea fiind sub 9%000, precizează CNSCBT.

În judeţele Ilfov şi Giurgiu nu a fost înregistrat niciun caz de sifilis. Potrivit raportului naţional, cele mai multe cazuri – 556 - au fost identificate la bărbaţi. Majoritatea pacienţilor au vârste cuprinse între 25 şi 39 de ani. În rândul femeilor s-au înregistrat 393 cazuri de sifilis, pacientele având între 20 şi 34 de ani.

„Cele mai multe cazuri au fost depistate cu forma de sifilis latent (73,3%), fiind urmate de cazurile cu sifilis secundar (16,8%), sifilis primar (8,7%), sifilis terţiar (0,5%) şi necunoscut (0,6%)”, se subliniază în analiza CNSCBT.



Raportul arată că, din punct de vedere al comportamentului sexual, 27 dintre pacienţii diagnosticaţi cu sifilis au avut parteneri multipli, alţi 25 au avut parteneri homosexuali, pentru alte două cazuri neputându-se preciza tipul de relaţie întreţinută de bolnavi. În plus, şapte persoane diagnosticate cu sifilis au declarat că s-au îmbolnăvit după ce au practicat „sexul comercial”. Un singur pacientu diagnosticat cu sifilis a nuanţat că utilizează droguri.

În anul 2015, potrivit CNSCBT, au fost înregistrate cinci cazuri de sifilis. Acestea au fost raportate în judeţele: Satu Mare, Teleorman şi Maramureş.

14 judeţe nu au raportat infecţie cu Gonoree

În perioada analizată, la nivel naţional au fost raportate 89 cazuri gonoree, incidenţa fiind de 0,44%000, în scădere cu 50% faţă de anul 2014. Din cele 41 judeţe şi municipiul Bucureşti, 14 judeţe nu au raportat niciun caz.

„Din punct de vedere al repartiţiei pe sexe, în rândul populaţiei de sex masculin au fost raportate 77 cazuri gonoree, cu cele mai multe cazuri înregistrate în mediul urban, iar în rândul populaţiei de sex feminin12 cazuri de gonoree, repartizate în număr egal în mediul urban şi rural”, se mai menţionează în analiza naţională.

Cele mai multe cazuri de gonoree la femei au fost înregistrate la grupa de vârstă 20-24 ani. Calea de transmitere a bolii a fost heterosexuală în 86 de cazuri, iar în trei cazuri au fost declaraţi parteneri multipli.

Raportul CNSCBT mai precizează că în cursul anului 2015, la nivel naţional, au fost declarate 14 cazuri de infecţie genitală cu Chlamydia trachomatis. Din cele 14 cazuri, 13 s-au înregistrat la bărbaţi şi numai un caz în rândul persoanelor de sex feminin, toate fiind diagnosticate pasiv.

Cazurile de infecţie cu Chlamydia au fost raportate în judeţele Arad, Braşov şi Maramureş. Vârsta pacienţilor este cuprinsă între17 şi 74 de ani, cu cel mai mare număr de cazuri înregistrat la grupele de vârstă 30-34 ani, respectiv 40-44 ani. Calea de transmitere a fost heterosexuală pentru 13 cazuri, un singur caz a declarat existenţa de parteneri multipli.

Citeşte şi:

Lista lungă de boli grave contactate prin sexul oral: „Ciupercile sunt cea mai palidă şi uşor de tratat problemă“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite